Szaharai por fenyegeti Európát: Magyarország sincs biztonságban tőle

agrarszektor.hu
Nagy mennyiségű szaharai port söpörhet Európa fölé a Celia ciklon a hét közepén. A szakemberek előrejelzései szerint még a Kárpát-medencébe jut belőle.

Az idei tavasz első nagyobb szaharai porkitörése érheti el Európát a hét során. Az Ibériai-félszigettől délnyugatra, Marokkó partjainál egy erősebb ciklon mélyült ki hétfőn, ami kiadós esőzéseket, viharos szelet hoz Portugáliába és Spanyolországba - olvasható az Időkép.hu oldalán. A nagy területen várható veszélyes időjárási jelenségek miatt már nevet is kapott a légörvény, melyet Celiára kereszteltek.

Celia hidegfrontja a Szahara fölé is behatolt, nagy mennyiségű port emelve a magasba. Ez a hatalmas portömeg pedig egyenesen Európa felé vette az irányt. Az Athéni Egyetem által futattot SKIRON modell por előrejelzése szerint a hét végére teljesen szétterülhet a kontinens nyugati, középső és déli része fölött.

Nyugat-Európában emiatt több helyen is sáros eső alakulhat ki, különösen Spanyolországban, Portugáliában és a Földközi-tenger nyugati medencéjében, ahol pedig nem lesz csapadék barnás, aranysárga árnyalatokban tündökölhetnek a naplementék és a napkelték.

A szaharai por első adagja kedden már a Kárpát-medence fölé is besodródik. A várhatóan szerdán érkező csapadékzónával keveredve pedig Magyarországon is kialakulhat sáros eső.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?