Szaharai por fenyegeti Európát: Magyarország sincs biztonságban tőle

agrarszektor.hu
Nagy mennyiségű szaharai port söpörhet Európa fölé a Celia ciklon a hét közepén. A szakemberek előrejelzései szerint még a Kárpát-medencébe jut belőle.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az idei tavasz első nagyobb szaharai porkitörése érheti el Európát a hét során. Az Ibériai-félszigettől délnyugatra, Marokkó partjainál egy erősebb ciklon mélyült ki hétfőn, ami kiadós esőzéseket, viharos szelet hoz Portugáliába és Spanyolországba - olvasható az Időkép.hu oldalán. A nagy területen várható veszélyes időjárási jelenségek miatt már nevet is kapott a légörvény, melyet Celiára kereszteltek.

Celia hidegfrontja a Szahara fölé is behatolt, nagy mennyiségű port emelve a magasba. Ez a hatalmas portömeg pedig egyenesen Európa felé vette az irányt. Az Athéni Egyetem által futattot SKIRON modell por előrejelzése szerint a hét végére teljesen szétterülhet a kontinens nyugati, középső és déli része fölött.

Nyugat-Európában emiatt több helyen is sáros eső alakulhat ki, különösen Spanyolországban, Portugáliában és a Földközi-tenger nyugati medencéjében, ahol pedig nem lesz csapadék barnás, aranysárga árnyalatokban tündökölhetnek a naplementék és a napkelték.

A szaharai por első adagja kedden már a Kárpát-medence fölé is besodródik. A várhatóan szerdán érkező csapadékzónával keveredve pedig Magyarországon is kialakulhat sáros eső.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?