Hatalmas eső jön pénteken: térképen mutatjuk, hova, mikor csap le a vihar

Hatalmas eső jön pénteken: térképen mutatjuk, hova, mikor csap le a vihar

agrarszektor.hu
Mediterrán ciklon kavarja fel pénteken a nyugodt időt, és vet véget a szép tavaszi időnek. Péntek reggelre a melegfronti, zárt felhőzete borítja be az eget. Délnyugat felől egyre többfelé ered el az eső, legkésőbb északkeletre ér oda a csapadék, itt reggel még kisüthet a nap.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Reggel eső, délután záporok, heves zivatarok érkezhetnek, több csapadék a Dunántúlon és délen várható, heves zivatarok délnyugaton, délen alakulhatnak ki. A zárt felhőzet napközben szakadozik, mögötte a labilizálódó légkör gomolyfelhőket hoz záporokkal, zivatarokkal és közben rövidebb napos időszakokkal. A zivatarok délután indulhatnak be délnyugaton és délen, ahol egy-egy cellát heves események kísérhetnek. Az intenzív gócokból rövid idő alatt, lokálisan akár 20-30 mm-t meghaladó csapadék eshet, illetve 2-3 centis jég és viharos, 60 km/órás széllökés kísérhet egy-egy zivatart - írja az Időkép

Pénteken az egész országban számítani kell csapadékra, délutántól délen záporok, zivatarok jönnek. Délnyugat felől mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, éjjel a ciklon melegfronti felhőzete egyre nagyobb területet borít be. Hajnalban délen, délnyugaton elered az eső, majd egyre inkább észak felé tolódik a csapadékzóna. A melegfronti felhőzetből a legkevesebb csapadék északkeleten, a legtöbb délnyugaton hullhat. Napközben dél felől szakadozni kezd a zárt felhőtakaró, a front mögött meleg, ugyanakkor továbbra is nedves, egyúttal labilisabb levegő érkezik, így délutántól a gomolyossá váló felhőzetből dél felől egyre többfelé kialakulhatnak záporok, főként az ország déli felén zivatarok, délen heves zivatar sem kizárt. 

A déli határhoz közeledve egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek akár hevesebb zivatarok kialakulásához, amelyekhez szélvihar, felhőszakadás, akár 2-3 centiméter ármérőjű jég is társulhat. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt, délen 21-22 fokig is melegedhet a levegő, ugyanakkor az ország tartósabban borongós északnyugati felén néhol éppen csak meghaladja majd a csúcshőmérséklet a 10 fokot. A záporos-csapadékos idő szombatra virradóan is többfelé folytatódik, majd szombat napközben egyre kevesebb helyen alakulhat ki csapadék. A csúcshőmérséklet a hétvége első napján 14 és 19 fok között alakul, aztán vasárnapra jelentősen erősödik a nappali felmelegedés.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?