Hatalmas eső jön pénteken: térképen mutatjuk, hova, mikor csap le a vihar

agrarszektor.hu
Mediterrán ciklon kavarja fel pénteken a nyugodt időt, és vet véget a szép tavaszi időnek. Péntek reggelre a melegfronti, zárt felhőzete borítja be az eget. Délnyugat felől egyre többfelé ered el az eső, legkésőbb északkeletre ér oda a csapadék, itt reggel még kisüthet a nap.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Reggel eső, délután záporok, heves zivatarok érkezhetnek, több csapadék a Dunántúlon és délen várható, heves zivatarok délnyugaton, délen alakulhatnak ki. A zárt felhőzet napközben szakadozik, mögötte a labilizálódó légkör gomolyfelhőket hoz záporokkal, zivatarokkal és közben rövidebb napos időszakokkal. A zivatarok délután indulhatnak be délnyugaton és délen, ahol egy-egy cellát heves események kísérhetnek. Az intenzív gócokból rövid idő alatt, lokálisan akár 20-30 mm-t meghaladó csapadék eshet, illetve 2-3 centis jég és viharos, 60 km/órás széllökés kísérhet egy-egy zivatart - írja az Időkép

Pénteken az egész országban számítani kell csapadékra, délutántól délen záporok, zivatarok jönnek. Délnyugat felől mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, éjjel a ciklon melegfronti felhőzete egyre nagyobb területet borít be. Hajnalban délen, délnyugaton elered az eső, majd egyre inkább észak felé tolódik a csapadékzóna. A melegfronti felhőzetből a legkevesebb csapadék északkeleten, a legtöbb délnyugaton hullhat. Napközben dél felől szakadozni kezd a zárt felhőtakaró, a front mögött meleg, ugyanakkor továbbra is nedves, egyúttal labilisabb levegő érkezik, így délutántól a gomolyossá váló felhőzetből dél felől egyre többfelé kialakulhatnak záporok, főként az ország déli felén zivatarok, délen heves zivatar sem kizárt. 

A déli határhoz közeledve egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek akár hevesebb zivatarok kialakulásához, amelyekhez szélvihar, felhőszakadás, akár 2-3 centiméter ármérőjű jég is társulhat. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt, délen 21-22 fokig is melegedhet a levegő, ugyanakkor az ország tartósabban borongós északnyugati felén néhol éppen csak meghaladja majd a csúcshőmérséklet a 10 fokot. A záporos-csapadékos idő szombatra virradóan is többfelé folytatódik, majd szombat napközben egyre kevesebb helyen alakulhat ki csapadék. A csúcshőmérséklet a hétvége első napján 14 és 19 fok között alakul, aztán vasárnapra jelentősen erősödik a nappali felmelegedés.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?