Hatalmas eső jön pénteken: térképen mutatjuk, hova, mikor csap le a vihar

Hatalmas eső jön pénteken: térképen mutatjuk, hova, mikor csap le a vihar

agrarszektor.hu
Mediterrán ciklon kavarja fel pénteken a nyugodt időt, és vet véget a szép tavaszi időnek. Péntek reggelre a melegfronti, zárt felhőzete borítja be az eget. Délnyugat felől egyre többfelé ered el az eső, legkésőbb északkeletre ér oda a csapadék, itt reggel még kisüthet a nap.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Reggel eső, délután záporok, heves zivatarok érkezhetnek, több csapadék a Dunántúlon és délen várható, heves zivatarok délnyugaton, délen alakulhatnak ki. A zárt felhőzet napközben szakadozik, mögötte a labilizálódó légkör gomolyfelhőket hoz záporokkal, zivatarokkal és közben rövidebb napos időszakokkal. A zivatarok délután indulhatnak be délnyugaton és délen, ahol egy-egy cellát heves események kísérhetnek. Az intenzív gócokból rövid idő alatt, lokálisan akár 20-30 mm-t meghaladó csapadék eshet, illetve 2-3 centis jég és viharos, 60 km/órás széllökés kísérhet egy-egy zivatart - írja az Időkép

Pénteken az egész országban számítani kell csapadékra, délutántól délen záporok, zivatarok jönnek. Délnyugat felől mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, éjjel a ciklon melegfronti felhőzete egyre nagyobb területet borít be. Hajnalban délen, délnyugaton elered az eső, majd egyre inkább észak felé tolódik a csapadékzóna. A melegfronti felhőzetből a legkevesebb csapadék északkeleten, a legtöbb délnyugaton hullhat. Napközben dél felől szakadozni kezd a zárt felhőtakaró, a front mögött meleg, ugyanakkor továbbra is nedves, egyúttal labilisabb levegő érkezik, így délutántól a gomolyossá váló felhőzetből dél felől egyre többfelé kialakulhatnak záporok, főként az ország déli felén zivatarok, délen heves zivatar sem kizárt. 

A déli határhoz közeledve egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek akár hevesebb zivatarok kialakulásához, amelyekhez szélvihar, felhőszakadás, akár 2-3 centiméter ármérőjű jég is társulhat. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt, délen 21-22 fokig is melegedhet a levegő, ugyanakkor az ország tartósabban borongós északnyugati felén néhol éppen csak meghaladja majd a csúcshőmérséklet a 10 fokot. A záporos-csapadékos idő szombatra virradóan is többfelé folytatódik, majd szombat napközben egyre kevesebb helyen alakulhat ki csapadék. A csúcshőmérséklet a hétvége első napján 14 és 19 fok között alakul, aztán vasárnapra jelentősen erősödik a nappali felmelegedés.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?