Sokkoló árak a magyar gabonapiacon: ennyibe kerül most egy tonna búza és kukorica

Sokkoló árak a magyar gabonapiacon: ennyibe kerül most egy tonna búza és kukorica

agrarszektor.hu
Magyarországon az egy évvel korábbinál 88 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 136 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával május harmadik hetében. A takarmánykukoricát 47 százalékkal magasabb, 121,7 ezer forintos tonnánkénti áron adták május harmadik hetében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Búza

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) májusi előrevetítésében 769 millió tonnára jelzi a 2022/2023. gazdasági évben várható globális búzatermést - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Az előre jelzett felhasználás 780 millió tonna lehet, így 271 millió tonna búza maradhat a tárolókban a szezon végén. A Tallage francia piacelemző vállalat májusi tájékoztatása szerint az Európai Unió egyes gabonatermő régióiban eltértek az időjárási viszonyok. A nyugat-európai országokban az április eleji hideg után gyorsan emelkedett a hőmérséklet, miközben a kelet-, a délkelet- és a közép-európai tagországokban az évszakos átlag alatt maradt, ennek köszönhetően az őszi kalászosok növekedési üteme lelassult. Franciaországban gyorsan emelkedett a hőmérséklet április második felében, ami - a száraz időjárás ellenére - kedvezett a termésfejlődésnek, de a csapadék hiánya a későbbiekben kedvezőtlenül hathat a növényekre. Az áprilisi csapadéknak köszönhetően Bulgáriában és kisebb mértékben Romániában is javultak a várható terméshozamok. Olaszországban a hőmérséklet a szezonális átlag közelében volt, de az eső hiánya miatt a termeléskilátások romlottak. Spanyolországban március óta kedvező az időjárás, ezért viszonylag jó termésre számítanak. 

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 136 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával május harmadik hetében. Ez az árszint 88 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi átlagárat. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az euro búza augusztusi jegyzése 9000 forinttal 146 ezer forint/tonnára, a szeptemberi 10 000 forinttal 144,5 ezer forint/tonnára emelkedett május 16. és 27. között. Az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza szeptemberi tőzsdei elszámolóára 143,5 ezer forint/tonna (+10 000 forint) volt ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza júliusi jegyzése 420-469 dollár/tonna között alakult a megfigyelt tőzsdenapokon. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény szeptemberi jegyzése 405-438 euró/tonna között hullámzott. 

Kukorica

Az IGC májusi projekciója szerint 1184 millió tonna lehet a világ 2022/2023. gazdasági évi kukoricatermése. A felhasználás 1200 millió tonnára, a termény zárókészlete pedig 269 millió tonnára tehető. A Tallage májusi tájékoztatása szerint az április eleji hűvös időjárás miatt a szokottnál később kezdődött a kukorica vetése az Európai Unióban, az emelkedő hőmérséklet azonban előmozdította a vetési munkákat. Május közepéig - Olaszország kivételével - kevés csapadák hullott a tagországokban, ami kedvezőtlen hatással lehet a növények csírázására. Az EU-ban 9 millió hektáron (-2 százalék) kerülhet a földbe kukorica-vetőmag az idén, amelyről 66,7 millió tonna (-4 százalék) kukoricát takaríthatnak be. Franciaországban és Romániában a terület csökkenését (sorrendben 1,5 és 2,5 millió hektárra), Lengyelországban a terület növekedését (1,1 millió hektárra) jelzik a Tallage szakértői.

Magyarországon az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint 1,05 millió hektáron vetettek kukoricát a gazdák az elmúlt hetekben. Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 121,7 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica május harmadik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 47 százalékkal múlta felül. A BÉT-en az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica júliusi és novemberi jegyzése egyaránt 126 ezer, a decemberi 126,5 ezer forint/tonna volt május 27-én. A chicagói árutőzsdén 301-319 dollár/tonna között alakult a kukorica fronthavi jegyzése május 16. és 27. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén a termény júniusi kurzusa 348-374 euró/tonna tartományban mozgott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02