Rengeteg van ebből a gyümölcsből Szerbiában: fillérekért árulják a piacokon

agrarszektor.hu
A tavalyinál jóval nagyobb lett idén a meggytermés Szerbiában. Ez azonban azzal jár, hogy a hamarosan befejeződő szezon árai a tavalyinál jóval alacsonyabbak voltak.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Hamarosan befejeződik a meggyszezon Szerbiában. Az idény alacsony áraihoz a tavalyinál 15-20%-kal nagyobb termés is hozzájárulhatott. Míg tavaly 50-55 dinár/kg (170-190 Ft/kg) közötti felvásárlási jellemezték a szerb meggypiacot, idén 40 dinár (140 Ft/kg) körül sikerült eladni a termés oroszlánrészét - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Ez a kifejezetten alacsony árszint a helyi termelők szerint nem a jókor érkező esők miatt a tavalyinál 15-20%-kal magasabb termés egyenes következménye, hanem az árak mesterséges alakításából ered. Feldolgozói oldalról az egekbe szökő energia- és feldolgozási költségeket említették, ami nem tette lehetővé azt, hogy a termelőknek 40 dinár feletti árat fizessenek ki.

Sok olyan szerb termelőről érkezett jelentés, akik az alacsony árak elleni tiltakozásul kivágják gyümölcsfáikat, és felhagynak a meggy termesztésével, illetve akárcsak Bulgáriában a cseresznye esetében, itt is sokan inkább "Szedd magad" akciók keretében próbálják értékesíteni legalább a termés egy részét. A szedőket ugyanis lasszóval kell fogni, és aki hajlandó dolgozni, napi 4000-6000 dinárt (14-20 ezer Ft) kér, ami egy kilogramm meggyre vetítve 20-25 dinár (70-85 Ft) fajlagos költséget jelent, miközben a 40 dinár/kg (140 Ft/kg) átvételi árat figyelembe véve a gazda zsebében 15-20 dinár (50-70 Ft/kg) marad, akinek ebből kellene mindent megoldania a növényvédelemtől a tápanyag-utánpótlásig. Szerbiában tavaly 19,9 ezer hektáron termesztettek meggyet, és a 2021-es évben betakarított 155 ezer tonnás termést követően idén 175-185 ezer tonnás volumen valószínűsíthető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?