Szereted a villányi borokat? Akkor erről feltétlenül tudnod kell!

Szereted a villányi borokat? Akkor erről feltétlenül tudnod kell!

MTI
Megkezdődött és várhatóan október második felében fejeződik be a jellegzetes kékszőlőfajták szüretje a villányi borvidéken, ahol a termés mennyisége várhatóan átlagos, minősége viszont kiváló lesz - közölte a csaknem 2400 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára az MTI-vel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagy Gergely azt mondta, a terület kisebb részén termelt fehérszőlőfajták szedése már szinte mindenhol befejeződött, néhány napja pedig zajlik a rozénak, sillernek való kékszőlőfajták és a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó betakarítása is. A szakember közlése szerint a mintegy 315 hektáron termesztett kékoportó szedésének idejét a felhasználás céljához igazítják a pincészetek, így jelenleg a könnyedebb vörösboroknak, például a több borászat által készített, fiatalos "Redy"-nek, illetve házasításra szánt boroknak valót szüretelik a kékoportóból, míg a testes, tölgyfahordós érlelésű, karakteres vörösbort adó termést később, csak októberben gyűjtik be.

Kifejtette: nemcsak a kékoportó, de a villányi termőterület 80%-át uraló többi kékszőlőfajta is várhatóan kiváló minőségben kerül a feldolgozóüzemekbe. A gazdák - az aszályos időjárás miatt - átlagos termésmennyiségre, ugyanakkor kiváló minőségre és jó évjáratú borok készítésére számítanak. Utóbbihoz nagymértékben hozzájárul, ha az időjárás a következő másfél hónapban mérsékelten meleg és csapadékos marad  - fűzte hozzá a hegyközségi tanács titkára.

Nagy Gergely azt is elmondta, hogy évről évre kismértékben változik, mekkora területen folyik a borszőlőtermelés Villány környékén. A jelenleg 2400 hektárnyi szőlőültetvény legnagyobb részén, 380 hektáron sauvignont, 340 hektáron a cabernet franc-t, 315 hektáron kékoportót, 300 hektáron a merlot-t, 170 hektáron pedig olasz rizlinget termelnek.

A szakember kitért arra, hogy a költségek növekedése és az egyre nehezebben biztosítható emberi munkaerő miatt egyre nagyobb mértékben gépesítik a pincészetek a termelést, idén már a terület negyedén gépi szüreteléssel kerülnek le a fürtök a tőkékről. A hegyközségi titkár közölte, a veszteségeik elkerülése érdekében minden bizonnyal kénytelenek lesznek a termelők a borok árában is érvényesíteni az őket is sújtó elszabaduló energiaárakat és egyéb költségek növekedését. A drágulás mértékét azonban egyelőre nem lehet meghatározni - fűzte hozzá.

A készülő borokkal kapcsolatban Nagy Gergely elmondta, hogy mivel a pandémia következtében az éttermi fogyasztás az elmúlt években jelentős mértékben visszaesett, a csúcsminőségű italok mellett a korábbi időszakhoz képest nagyobb arányban készítenek Villányban - még mindig magas minőséget képviselő - asztali borokat idén is. A forgalom 5-10%-át kitevő exportra pedig szinte kizárólag nemzetközi összevetésben is kimagasló nívójú, prémiumtermékek kerülnek - közölte a hegyközségi titkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31