Ketyeg az óra ezeknek a termelőknek: nincsenek könnyű helyzetben

Ketyeg az óra ezeknek a termelőknek: nincsenek könnyű helyzetben

agrarszektor.hu
Tony Derwael, a Bel'Export egyik igazgatója a FreshPlaza-nak adott helyzetértékelést a belga körtepiaci kilátásokról. Mint elmondta, a szüret Belgiumban és Hollandiában is most van a csúcsán, és a betakarítás még egy vagy két hétig tarthat. A két hetet már túl soknak ítélte meg, mivel véleménye szerint a későn leszedett gyümölcs már nem lesz alkalmas a hosszú tárolásra. „Ha egy héttel később szeded le a körtét, az olyan, mintha három hónappal korábban kellene eladnod”.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Továbbra is az aszály és a hőstressz a sietség oka: két hete még nem volt jelentős különbség az öntözött és az öntözetlen ültetvények állapota között, de mostanra a szárazság hatása egyre inkább jelentkezik a fákon. Ez különösen Belgiumban jelent gondot, mivel Hollandiában jobbak az öntözési lehetőségek. A belgáknál a teljes termés 92%-át a Conference fajta adja, idén kifejezetten jó termésre számítanak. Az exportőr szerint a jelenlegi helyzet meglehetősen ideges piaci viszonyok kialakulásához vezethet: ha a termés jelentős része nem lesz hosszú ideig eltárolható, sokan fogják megpróbálni korán értékesíteni a készleteket, ami nyomást gyakorolhat az árakra - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az előző, 2021/2022-es szezonban még bőven voltak olyan készletek, amiket júliusban lehetett eladni, idén viszont lesznek olyan Conference tételek, amelyek minőségi okokból áprilisig sem fogják kihúzni a hűtőtárolókban. Derwael tehát a szezon elején egy kifejezetten hektikus, akár dömpingszerű értékesítési hullámot vár, ami az idény vége felé, április-május után már keresleti piaccá alakulhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13