Jókora pofont kaphatnak a lengyel termelők: lassan nem lesz, aki leszedje a gyümölcsöt

agrarszektor.hu
Munkaerőhiánytól tart a lengyel almaágazat, miután október 1-től Ukrajna elrendelni a nők sorkötelességét. Mindez tovább ronthatja a lengyel almaágazat munkaerő-ellátottságát, hiszen sokkal kevesebb vendégmunkással számolhatnak, ráadásul az előrejelzések szerint igen jó almatermés várható.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A hamarosan hatályba lépő új törvény értelmében október 1-től Ukrajna elrendeli a 18-65 év között nők sorkötelességét. Egyelőre az ukrán hadügyminisztérium által felsorolt szakmákban dolgozó hölgyeknek kötelező felkeresniük a területileg illetékes hadkiegészítő parancsnokságot, ahol katonai szolgálatra kell jelentkezniük. A férfiakhoz hasonlatosan a regisztrációt követően már nem utazhatnak külföldre – a korlátozást megszegő nőket bírsággal sújtják. Az október 1-jével külföldön tartózkodó nőkre ez még nem vonatkozik (az utazási tilalom kizárólag a katonai szolgálatra történő jelentkezést követően lép érvénybe), nekik a hazatérést követő 7 napon belül kell jelentkezniük az illetékes hadkiegen - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A tavaszi sorozás miatt Lengyelországba már az év elejétől kezdve sokkal kevesebb ukrán vendégmunkás érkezett, mint a korábbi években, és az októbertől hatályos rendelkezés tovább csökkentheti az ültetvényekben rendelkezésre álló dolgozók számát - ráadásul kifejezetten jó lengyel almatermés várható az előrejelzések szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?