Rendkívüli támogatásról döntött a kormány: ez rengeteg magyart érint

agrarszektor.hu
A FruitVeB üdvözli a kormány feldolgozóipart segítő erőfeszítéseit, és az éves költségnövekmény 25%-át javasolja a támogatás kiszámításának alapjául. A szervezet szerint ugyanis a jelenleg ismert szabályok alapján az ágazati szereplők várhatóan az energiaköltség növekedésük elenyésző részére kaphatják meg az 50 százalékos támogatást, mert a fogyasztásuk nem az év utolsó negyedévében merül fel.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A Kormány szeptember 17-i kormányülésén az energiaintenzív feldolgozóipari KKV-k számára elérhető támogatási programról döntött. Ennek keretében a beruházások önerejének támogatása mellett, működési költség támogatás is elérhető lesz. A Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter által elmondottak alapján az év utolsó 3 hónapjának gáz és energiaszámláihoz ad a kormány a 2021 év azonos időszakához képesti költségnövekedés 50 százalékának megfelelő támogatást.

EZ IS ÉRDEKELHET

A FruitVeB üdvözli, hogy a kormány erőfeszítéseket tesz arra, hogy a hazai foglalkoztatás gerincét adó feldolgozóipar, és ennek keretében az élelmiszer feldolgozók is át tudják vészelni ezt a rendkívüli időszakot, és meg tudjanak birkózni az energia költségek növekedésével - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a hazai zöldség-gyümölcs feldolgozóipar energiafogyasztásának 80-90%-a a május-szeptember közötti feldolgozási szezonban keletkezik. Az októbertől - májusig terjedő időszak tárolási folyamatai, illetve kisebb gyártásai már sokkal kisebb energiafelhasználást eredményeznek. A jelenleg ismert szabályok alapján az ágazati szereplők várhatóan az energiaköltség növekedésük elenyésző részére kaphatják meg az 50%-os támogatást, mert a fogyasztásuk nem az év utolsó negyedévében merül fel.

Az ágazati szereplőkkel folyatott információcserék alapján a FruitVeB álláspontja, hogy a zöldség és gyümölcs feldolgozók számára kritikus, hogy a támogatási program keretében az év utolsó 3 hónapja helyett az éves költségnövekmény 25%-a legyen a támogatás kiszámításának alapja. Ez minden olyan ágazatban igaz lehet, ahol időben nem egyenletes az energiafelhasználás az év során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?