Rendkívüli támogatásról döntött a kormány: ez rengeteg magyart érint

Rendkívüli támogatásról döntött a kormány: ez rengeteg magyart érint

agrarszektor.hu
A FruitVeB üdvözli a kormány feldolgozóipart segítő erőfeszítéseit, és az éves költségnövekmény 25%-át javasolja a támogatás kiszámításának alapjául. A szervezet szerint ugyanis a jelenleg ismert szabályok alapján az ágazati szereplők várhatóan az energiaköltség növekedésük elenyésző részére kaphatják meg az 50 százalékos támogatást, mert a fogyasztásuk nem az év utolsó negyedévében merül fel.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Kormány szeptember 17-i kormányülésén az energiaintenzív feldolgozóipari KKV-k számára elérhető támogatási programról döntött. Ennek keretében a beruházások önerejének támogatása mellett, működési költség támogatás is elérhető lesz. A Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter által elmondottak alapján az év utolsó 3 hónapjának gáz és energiaszámláihoz ad a kormány a 2021 év azonos időszakához képesti költségnövekedés 50 százalékának megfelelő támogatást.

EZ IS ÉRDEKELHET

A FruitVeB üdvözli, hogy a kormány erőfeszítéseket tesz arra, hogy a hazai foglalkoztatás gerincét adó feldolgozóipar, és ennek keretében az élelmiszer feldolgozók is át tudják vészelni ezt a rendkívüli időszakot, és meg tudjanak birkózni az energia költségek növekedésével - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a hazai zöldség-gyümölcs feldolgozóipar energiafogyasztásának 80-90%-a a május-szeptember közötti feldolgozási szezonban keletkezik. Az októbertől - májusig terjedő időszak tárolási folyamatai, illetve kisebb gyártásai már sokkal kisebb energiafelhasználást eredményeznek. A jelenleg ismert szabályok alapján az ágazati szereplők várhatóan az energiaköltség növekedésük elenyésző részére kaphatják meg az 50%-os támogatást, mert a fogyasztásuk nem az év utolsó negyedévében merül fel.

Az ágazati szereplőkkel folyatott információcserék alapján a FruitVeB álláspontja, hogy a zöldség és gyümölcs feldolgozók számára kritikus, hogy a támogatási program keretében az év utolsó 3 hónapja helyett az éves költségnövekmény 25%-a legyen a támogatás kiszámításának alapja. Ez minden olyan ágazatban igaz lehet, ahol időben nem egyenletes az energiafelhasználás az év során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?