Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.09.30. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.09.30. péntek

agrarszektor.hu
A dél, délnyugat felől érkezett felhő- és csapadékrendszer kora délutánra északkelet felé elhagyja hazánkat - derül ki az Agrárszektor pénteki (2022.09.30.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2022.09.30.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2022.09.30.) napon.

2022.09.30. péntek: A dél, délnyugat felől érkezett felhő- és csapadékrendszer kora délutánra északkelet felé elhagyja hazánkat. Mindeközben dél felől szakadozottá válik a felhőtakaró, kivéve a Dunántúl nyugati részén, illetve az északi tájakat. Késő délután, estefelé délnyugat felől újból felhősödés kezdődik. Délután nagyobb eséllyel az ország délkeleti felén szórványosan alakul ki zápor, zivatar, helyenként ismét jégesővel, viharos széllel. Többfelé megélénkül a légmozgás, a Kisalföldön az északnyugati, nyugati, másutt a délnyugati szél.

A csúcshőmérséklet a tartósan borult tájakon 15, a délkeleti határnál 25 fok közelében alakul.
Késő estére 10 és 17 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Térségünk fölött található hullámzó frontálzóna miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás, ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás.

A következő napon várható időjárás

2022.10.01 szombat: Az összefüggőbb felhőzet vékonyodik, szakadozik, több-kevesebb napsütés is lehet, majd délutántól északnyugat felől ismét vastagabb felhők érkezhetnek. Szórványosan előfordul eső, zápor, néhol zivatar. A délnyugati, majd az északnyugati szelet sokfelé élénk, időnként erős lökések kísérik. A csúcsérték 16 és 25 fok között várható, északnyugaton lesz a hűvösebb, délkeleten az enyhébb idő.

Friss híreink:

Ebbe most sokan belevágnak: komoly támogatást kaphat, aki ilyen növényt termeszt

Bár a lucerna mindig is fontos takarmánynövénynek számított Magyarországon, a 2000-es évek elejétől folyamatosan csökkent a hazai termőterület. A hazai termesztés az utóbbi évtizedekben a mélypontot a 2009 és 2013 közötti években érte el, de aztán 2016-ban egy hirtelen megugrás volt megfigyelhető a lucerna vetésterületében. A 2022-es év pedig egy újabb komoly növekedést hozott e takarmánynövény termesztésében, ami nem kis részben az idei év január 1-jével meginduló agrárkörnyezetgazdálkodási pályázatnak (VP-AKG) köszönhető. Vetőmagfronton azonban a keresleti piac hatásai érvényesülnek, nemcsak hazánkban, de egész Európában. A magas igények és a növény termesztéséhez kapcsolódó támogatások miatt azonban szinte borítékolni lehet, hogy a következő időszakban is magas lesz az érdeklődés a lucerna iránt.

Sajt, tejföl, tej: már ennyibe kerülnek a magyarok kedvencei a boltokban

Mi, magyarok kétségtelenül odáig vagyunk a tejért és a tejtermékekért, gondoljunk csak sokak nagy kedvencére, a Túró Rudira. A túró, a tejföl, a joghurtok, na meg persze a finomabbnál finomabb sajtok szinte bármikor, bármilyen formában megállják a helyüket, örömmel falatozgatjuk őket. Azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy véget érnek ezek az idilli pillanatok, hiszen a boltokba betérve arcon csap minket a valóság: 2000 forint feletti tejföl, 4000 forint feletti trappista, 4-500 forintos tej, és még sorolhatnánk. De hogy mi ennek az oka, mikor lehet vége és pontosan milyen összegeket kell otthagyunk egy-egy kedvelt termékért, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Brutális drágulás jöhet januártól: ennyibe kerülhetnek az árstopos élelmiszerek

2022. február 1-je óta több alapvető élelmiszer rögzített hatósági áron kapható Magyarországon. Az élelmiszerárstopot, ezt a rendkívüli intézkedést eredetileg három hónapra vezette be a kormány, hasonlóan az üzemanyagárak maximalizásához. Azóta eltelt majdnem háromnegyed év, az intézkedést pedig újra és újra meghosszabbították, mind az üzemanyagok, mind az élelmiszerek tekintetében. Az elmúlt időszakban azonban egyre jelentősebb áremelkedés figyelhető meg az élelmiszerek terén, amelyet helyi és globális hatások is erősítenek. De meddig tarthat még az élelmiszerek drágulása? Milyen tényezők erősítik ezt, és mi várható a következő hetekben, hónapokban? Az Agrárszektor erről kérdezte Raskó György agrárközgazdászt.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?