Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.12.15. csütörtök

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.12.15. csütörtök

agrarszektor.hu
Jobbára erősen felhős vagy borult idő várható, de átmenetileg akár nagyobb területen is szakadozottá válhat a felhőzet - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2022.12.15.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2022.12.15.) napon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2022.12.15.) napon.

2022.12.15. csütörtök: Jobbára erősen felhős vagy borult idő várható, de átmenetileg akár nagyobb területen is szakadozottá válhat a felhőzet. Számottevő csapadék estig nem valószínű: legfeljebb hószállingózás, szitálás, átmeneti ónos szitálás fordulhat elő. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A csúcshőmérséklet többnyire -1 és +4 fok között valószínű, de az átmenetileg naposabb tájakon enyhébb lehet az idő.
Késő estére -1 és +4 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Meleg fronthatás várható, emiatt az arra érzékenyek körében erősödhet a fejfájás, nehézkessé válhat a koncentráció, fáradtságérzet jelentkezhet.

A következő napon várható időjárás

2022.12.16 péntek: Általában erősen felhős vagy borult idő valószínű, de lehetnek elvékonyodások, szakadozások a felhőzetben. Sokfelé várható eső, zápor, hajnalban átmeneti vegyes csapadék is kialakulhat. Napközben délen és keleten zivatar is előfordulhat. A nap második felében átmenetileg csökken a csapadékhajlam, majd estétől újabb csapadékzóna érkezik. A déli, délnyugati szél északnyugati, északi irányba fordul és nagy területen kísérhetik erős lökések. A csúcshőmérséklet 2 és 14 fok között valószínű, északon az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékekkel.

Friss híreink:

Nagy változás jöhet a magyar földeken: ilyen növények lephetnek el mindent itthon

Egyre inkább feladja a leckét az időjárás a gazdálkodóknak, mert az eredményes növénytermelésben a korábbiaknál sokkal nagyobb jelentősége lehet a megfelelő vetőmagok kiválasztásának. Vajon az aszály és a drasztikus költségnövekedés miként hat a vetőmagok előállítására és felhasználására a hazai mezőgazdaságban? A Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián, Siófokon tartott kerekasztal-beszélgetésben a szakértők igen kényes témákat érintettek még mindezen kívül. Sőt, mint kiderült, nem is olyan biztos, hogy a klímaváltozás „ránk rúgta az ajtót”.

Döbbenetes dolog derült ki a magyar gazdákról: ez tényleg nem fontos nekik?

A természeti csapások ma már olyan mértékben veszélyeztetik a mezőgazdasági termelést, hogy irreális kockázatot vállalnak azok a gazdálkodók, akik valamilyen módon nem biztosítják be magukat. A gyakorlatban mégis az látszik, hogy - miként az idei súlyos aszály kapcsán is kiderült - sokan egyáltalán nem kötnek biztosításokat, és más, állami vagy uniós támogatásokra épülő biztosítási rendszerhez sem csatlakoznak. De hogyan működik ma Magyarországon a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, és milyen elemei vannak? Az öngondoskodás fokozásával miként csökkenthetik a gazdálkodási kockázatokat a mezőgazdasági termelők, ennek érdekében milyen hozzájárulásokat és díjakat kell fizetniük, illetve milyen támogatásokat vehetnek igénybe? A szakértők ezekre a kérdésekre keresték a választ a Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián.

Külföldre vinnék ezeket a magyar a zöldségeket: itthon alig kell, pedig van bőven

A gyökeresen megváltozott piaci és gazdasági helyzet hatalmas kihívásokat okoz a magyarországi kertészetekben. Az egyértelműen látszik, hogy a hazai gyümölcstermesztő felület 40-50 százaléka korszerűtlen és potenciálisan versenyképtelen, a következő 2-3 évnek pedig valószínűleg komoly piactisztító hatása lesz a gyümölcstermelők tekintetében, és nagyon sokan ki fognak majd esni - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián Siófokon. A szakemberek emellett arról is beszéltek, hogy habár nagyon megdrágultak idén a hajtatott zöldségek itthon, ezzel egyenesen arányosan egy 25-40 százalékos forgalomcsökkenés is tapasztalható Magyarországon, és várhatóan a piac jövőre csak még tovább fog szűkülni, ami miatt sokan elkezdhetik az exportpiacokra szállítani a hazai árut.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?