2023. március 27. hétfő Hajnalka

Brutális eső jön hétfőn: térképen mutatjuk, hol, mennyi csapadék várható

agrarszektor.hu
Kiadós esővel kezdődik a hét Magyarországon. Néhol egy havi csapadék is lehullhat kedd estig, a hegyekben pedig hó is eshet.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Ne hagyjuk otthon az esernyőt és az esőkabátot hétfőn, de kedden sem érdemes messzire tenni őket, hisz egy nyugat felől érkező hullámzó frontrendszer és egy mediterrán ciklon hoz kifejezetten csapadékos, többfelé szeles, borongós időjárást a hét első két napján - írja az Időkép. A frontrendszer csapadézónája hétfő reggel már megérkezik a nyugati és északi tájakra, majd egyre keletebbre húzódik miközben lelassul felettünk. Így napközben sokfelé kell kiadós esőre, záporokra számítani, az esőzés pedig kedden is folytatódik. Ekkorra tőlünk délre egy mediterrán ciklon alakul ki, melynek visszapörgő csapadékrendszere főleg a keleti és középső országrészben okoz majd esős időjárást. Napközben egyre többfelé feltámad az északi, északnyugati szél, mely a Dunántúlon sokfelé viharossá fokozódik, nyugat felől pedig megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A friss előrejelzések szerint a legtöbb csapadék az ország középső harmadában hullhat le: kedd estig néhol 30 millimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet.

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Az eső mellett havas esőre, kisebb havazásra is sor kerülhet északi hegycsúcsainkon. Erre legkorábban hétfő estétől nyílik esély, amikor észak, északnyugat felől megkezdődik a hideg levegő beáramlása magasban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki a kiadós eső miatt. Mivel 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat, ezért "narancs" fokozatú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna, Veszprém vármegye területére. A várhatóan több mint 20 milliméter eső miatt pedig elsőfokú, "sárga" figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Zala vármegye területén. Hozzátették: kedden a reggeli óráktól fokozatosan megerősödik, majd viharossá fokozódik az északnyugati szél, amelyet a Dunántúlon 70 kilométer/órát meghaladó széllökés kísérhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?