Brutális eső jön hétfőn: térképen mutatjuk, hol, mennyi csapadék várható

Brutális eső jön hétfőn: térképen mutatjuk, hol, mennyi csapadék várható

agrarszektor.hu
Kiadós esővel kezdődik a hét Magyarországon. Néhol egy havi csapadék is lehullhat kedd estig, a hegyekben pedig hó is eshet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ne hagyjuk otthon az esernyőt és az esőkabátot hétfőn, de kedden sem érdemes messzire tenni őket, hisz egy nyugat felől érkező hullámzó frontrendszer és egy mediterrán ciklon hoz kifejezetten csapadékos, többfelé szeles, borongós időjárást a hét első két napján - írja az Időkép. A frontrendszer csapadézónája hétfő reggel már megérkezik a nyugati és északi tájakra, majd egyre keletebbre húzódik miközben lelassul felettünk. Így napközben sokfelé kell kiadós esőre, záporokra számítani, az esőzés pedig kedden is folytatódik. Ekkorra tőlünk délre egy mediterrán ciklon alakul ki, melynek visszapörgő csapadékrendszere főleg a keleti és középső országrészben okoz majd esős időjárást. Napközben egyre többfelé feltámad az északi, északnyugati szél, mely a Dunántúlon sokfelé viharossá fokozódik, nyugat felől pedig megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A friss előrejelzések szerint a legtöbb csapadék az ország középső harmadában hullhat le: kedd estig néhol 30 millimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet.

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Az eső mellett havas esőre, kisebb havazásra is sor kerülhet északi hegycsúcsainkon. Erre legkorábban hétfő estétől nyílik esély, amikor észak, északnyugat felől megkezdődik a hideg levegő beáramlása magasban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki a kiadós eső miatt. Mivel 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat, ezért "narancs" fokozatú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna, Veszprém vármegye területére. A várhatóan több mint 20 milliméter eső miatt pedig elsőfokú, "sárga" figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Zala vármegye területén. Hozzátették: kedden a reggeli óráktól fokozatosan megerősödik, majd viharossá fokozódik az északnyugati szél, amelyet a Dunántúlon 70 kilométer/órát meghaladó széllökés kísérhet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 22. 16:26