2023. június 4. vasárnap Bulcsú

Súlyos gondok a magyar földeken: nagy a veszély, bármikor beüthet a baj

MTI
A növényvédelemben még legalább egy hét fagyos időszakra lenne szükség a kártevők és kórokozók számottevő gyérüléséhez, de szombattól enyhül az idő - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében. A honlapjukon megjelent összefoglaló szerint a mögöttünk álló egy hétben az idén először fordult igazán téliesre az időjárás, a hőmérséklet múlt szombatig még 2-4 fokkal magasabban alakult a sokéves átlagnál, majd vasárnaptól erős lehűlés érkezett, a héten éjszakánként már mínusz 7 és mínusz 10 fok közé hűlt a levegő, és napközben is csak kevéssel fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet.

 A napi átlaghőmérsékletek az idei télen először maradtak több napon át országszerte fagypont alatt. Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, az Alföldön a belvízfoltok kiterjedése folyamatosan csökken. Az elmúlt napok fagyos éjszakái nem voltak olyan hidegek, ami kifagyással veszélyeztette volna a vetéseket - írták. Hozzátették: a januári tartósan enyhe idő nem tett jót a növényeknek, megzavarta a vegetációs ciklusukat. A túl enyhe idő a tél közepén különösen a gyümölcsfákra veszélyes: ha túl korán véget ér a mélynyugalmi állapotuk, később érzékennyé válnak a fagyokra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Február első felének hidegebb időjárása azonban visszafogja az idő előtti fejlődést, de még nem hat károsan. Közölték azt is: a kemény éjszakai fagyokra nagy szükség van a növényvédelemben, sőt még legalább egy hét ilyen fagyos időszak lenne jó a kártevők és kórokozók számottevő gyérüléséhez, szombattól azonban enyhül az idő, néhány fokkal melegebb nappalokra és kevésbé fagyos éjszakákra kell számítani számottevő csapadék nélkül. A változóan felhős, többnyire napos időben a belvízfoltok további csökkenése várható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06