Megérkezett a friss előrejelzés a földekről: ennek sokan nem fognak örülni

Megérkezett a friss előrejelzés a földekről: ennek sokan nem fognak örülni

agrarszektor.hu
A hét elején érkezett lehűlés egyre nagyobb területen okozott hajnali fagyokat, keddről szerdára virradóra már csaknem országszerte fagypont alatti hőmérsékletek állították komoly fagyvédelmi feladatok elé a gyümölcstermesztő gazdákat. Gyenge fagyok még csütörtök reggel is sokfelé előfordultak, viszont a hét további részében már enyhébb éjszakák várhatók, ugyanakkor a fagyveszély még nem múlik el. Fellélegezni pedig ezután sem lehet, hiszen a jövő hét első felében ismét számítani lehet olyan éjszakákra, amikor kevéssel 0 fok alá csökken a hőmérséklet.

Kevés csapadék csak a hétvégén hullott, a legtöbb helyen 5 mm alatt maradt a mennyisége. Február utolsó és március első két dekádjának csapadékösszege csak az északnyugati és az északi országrészben haladja meg a sokéves átlagot, Magyarország jelentős részén 10-30 mm-rel elmarad attól. A 90 napos csapadékmennyiség is hasonló területi eloszlású, itt a hiány az Alföldön és a Dunántúl délkeleti felén a 20-50 mm-t is eléri. A talaj felszín közeli része március első felében sokfelé átnedvesedett, azóta azonban veszített nedvességtartalmából, az Alföldön és a Dunántúl keleti felén sokfelé kimondottan száraz . Ez az évnek ezen időszakában azért sem jó, mert a száraz felszínek fölött a derült, szélcsendes éjszakákon jobban le tud hűlni a levegő, mint a nedvesebb felszín fölött. A középső talajréteg még országszerte jó nedvességellátottságú, a fél méternél mélyebb réteg pedig továbbra is telített állapotban van - derül ki a HungaroMet friss agrometeorológiai előrejelzéséből.

A hőmérséklet kissé alacsonyabban alakult a március első felében már megszokottnál, a sokéves átlagnál „csak” 1-3 fokkal volt melegebb. A hűvös levegő beáramlása már vasárnap elkezdődött, hétfőn és kedden pedig többfelé csak 10 fok körül vagy kevéssel afölött alakultak a maximumok. A hét első felében éjszakánként a derült, szélcsendes helyeken hűlt fagypont alá a levegő, szerdán az ország túlnyomó része ilyen volt - ekkor helyenként -5 foknál is hidegebb volt. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet a múlt hét második felében már nagy területen meghaladta a 10 fokot, azóta azonban 7-9 fokra esett vissza.

Komoly károkat okozhatott a fagy

Az őszi vetések, ahol nem volt tartós belvíz, jó állapotban vannak, már látványos fejlődésnek indultak. A kalászosok és az őszi káposztarepce szárba indult utóbbin a zöldbimbósvirágzat is megjelent már. Az Alföldön, főleg az északi részén még mindig vannak belvízfoltok, ezek kiterjedése csak lassan csökken. A vetések az enyhe télen megsínylették a tartós vízborítást, a belvízfoltokban már sokfelé kipusztultak. Egyre több gyümölcsfa fakad, virágzik, több héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az elmúlt napok fagyos éjszakáin fagyvédelem nélkül a korai csonthéjasok jelentős fagykárokat szenvedtek. A kajszi például a virágzás fenológiai fázisában -2, -3 Celsius foknál erősebb fagy estén már károsodik, szerdán pedig nagy területen hűlt le ennél jobban a levegő. A növényvédelemre az idén különösen nagy gondot kell fordítani, hiszen a télen a kórokozókat és a kártevőket csak kis mértékben tizedelte meg a fagy.

A folytatásban is több időjárási front vonul át fölöttünk, ezért változékony időben lesz részünk. Pénteken főként a középső országrészben várható gyenge eső, zápor, majd szombat estétől vasárnap estig többfelé kell csapadékra számítani, eleinte eső, majd zápor, esetleg zivatar formájában. Összességében a hét végéig 2-8 mm csapadék valószínű. Hétfőtől csökken a csapadékhajlam, kedden és szerdán száraz időre van kilátás. Összességében a legtöbb helyen a talaj felső fél méteres rétege tovább veszít nedvességtartalmából az előttünk álló egy hétben. A hőmérséklet szombatig tovább emelkedik, ekkor a legmelegebb órákban többfelé a 20 fokot is megközelíti, illetve eléri. Vasárnap egy hidegfront mögött ismét hidegebb légtömeg áramlik fölénk, így 5-6 fokkal visszaesik a hőmérséklet, de éjszaka még nem valószínű fagy. Hétfőn és kedden hajnalban hűlhet fagypont alá a levegő, de a jelenlegi számítások szerint nem nagy területen, és az e hetinél gyengébb fagyokra lehet számítani. Keddtől melegedés kezdődik, és a jövő hét közepén 16-21 fokos maximumok várhatók

- olvasható az előrejelzésben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?