Sok termelő mond le erről a zöldségről Franciaországban: mi történik itt?

Sok termelő mond le erről a zöldségről Franciaországban: mi történik itt?

agrarszektor.hu
Minisztériumi adatok szerint 21%-kal, 11 ezer hektár környékére esett vissza a francia karfiol-vetésterület. A trend már évek óta tart a legnagyobb francia karfioltermesztő területeken.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Francia Mezőgazdasági Minisztérium jelentése szerint a rossz időjárás miatt a 2022/23-as termőévben 196,2 ezer tonna karfiolt takarítottak be, ami 7%-os csökkenést jelent az előző év eredményeihez képest. A kedvezőtlen időjárás mellett a visszaesés másik oka a termőterület jelentős, 21%-os zsugorodása, ami jelenleg 11,13 ezer hektárra becsülhető - írta meg a FruitVeB. Ez a trend már öt éve töretlen a legnagyobb francia termesztőkörzetben, Bretagne és Normadia régiókban, ahol csaknem 30%-os a területcsökkenés.

A kisebb termés a téli időszakban az árak meredek emelkedését eredményezte. Az Agreste adatai szerint februárra az árak megháromszorozódtak 2022 azonos időszakához képest. Ehhez az is hozzájárult, hogy az import volumene 28%-kal, 18,1 ezer tonnára csökkent. Novemberben még az árak csökkenéséről számoltak be, azóta azonban szokatlan mértékben ugrott meg a karfiol ára, és úgy tűnik, hogy a helyzet még mindig nem stabilizálódott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?