Letarolhatja Magyarországot a görög szamóca: nincs mese, erre jobb felkészülni

Letarolhatja Magyarországot a görög szamóca: nincs mese, erre jobb felkészülni

agrarszektor.hu
Dübörög a görög szamócaexport, a tavalyinál 22%-kal többet értékesítettek külföldön, de május végére levonulhat a magyar piacokról a hellén gyümölcs. A Frutonea adatai szerint a görög szamócaszezon eddig soha nem látott intenzitással zajlik, amit az exportadatok is jól jeleznek: április 21-ig 51,8 ezer tonna gyümölcs külföldi értékesítése történt meg, ami 21,9%-kal több, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 2022-es teljes évre vonatkozó adatokat valószínűleg csak augusztusban publikálják majd a görög hatóságok, de a 2023-as kiviteli tendenciák alapján, valamint a továbbra is erős kereslet és a május során még mindig nagy mennyiségeket piacra dobó hazai termelés alapján azt lehet valószínűsíteni, hogy a szezon végére (június első napjaira) a görög szamócaexport új rekordot dönt. Ez már csak azért sem elképzelhetetlen, mert 2021-ben 66,7 ezer, 2020-ban pedig 55,3 ezer tonna volt a külpiacokon értékesített volumen, ettől pedig már nem sokkal marad el az idei export. Magyarországra minden évben igen jelentős mennyiségben érkezik görög szamóca, 2021-ben például a teljes, csaknem 4000 tonnás import több mint fele érkezett a hellénektől, a fennmaradó mennyiség pedig döntően Spanyolországból került hazánkba - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 2017-es év (1118 tonna) óta a Magyarországra tartó görög szamóca export volumene folyamatosan bővült, csak a 2020-as évben volt egy átmeneti bezuhanás, de a 2021-es behozatal már 2181 tonna volt. Márciusban a csaknem 100%-ban a szamócatermesztésre koncentráló Manolada körzetében az idén az egész mediterrán térségre jellemző, a szokásosnál hűvösebb időjárás miatt az állományok fenológiai állapota néhány napos lemaradást mutatott, de ezt a késést már sikerült behozni. Az ültetvények teljes termőidőszakban vannak, a hozamok igen magasak (főleg a Victory fajtánál), sőt, ez olyannyira igaz, hogy a betakarításhoz nincs elegendő munkaerő. Ez terméskieséssel és/vagy minőségi problémákkal jár, ezért a gazdák gyakran fordulnak ahhoz a kényszermegoldáshoz, hogy a földön hagynak egyes beérett állományokat, például a Fortuna fajtát, hogy az exportképes Victory termését tudják leszedni.

Április végén a termelői ár 1,5 euró/kg (565 Ft/kg) körül alakul, míg a csomagolóüzemekből átlagosan 1,8-2 euró/kg (675-750 Ft/kg) áron kerül a termék a német szupermarketek raktáraiba. Annak ellenére, hogy a betakarítás elvileg június elejéig tart, május végén várhatóan már igen kevés görög szamóca lesz a piacon, ami jó hír lehet a magyar szabadföldi szamóca piacra kerülése szempontjából- különösen, hogy a magyar állományok idén némi késésben vannak. Több tényező is a május végi levonulás irányába mutat, például az, hogy a helyi gazdák szerint annyira drága a munkaerő Görögországban (napi 35-40 euró, azaz 13-15 ezer Ft/nap), hogy az egyre csökkenő hozamú ültetvényeket egyszerűen már nem fogja megérni leszedetni, másrészt a görög nyári forróságban a hozamok esése gyorsan bekövetkezik, a perzselő hőségben pedig a szedők teljesítménye is csökken.

EZ IS ÉRDEKELHET

Május 20-a környékére valószínűsíthető az is, hogy az északabbra fekvő országok termése is nagy tömegben jelenik majd meg a piacokon, ami pedig a nehezebben leszedett görög szamóca árát csökkentené. Általánosságban elmondható, hogy a 2023-as görög szamócaszezonban az exportőrök elégedettek lehetnek, viszont a termelésben a munkaerőhiány óriási problémát jelent, ami várhatóan nem is fog megoldódni, és jövőre legalább ugyanilyen mértékben jelentkezni fog.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?