Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.17. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.17. szerda

agrarszektor.hu
Többnyire felhős idő várható, inkább csak rövidebb időre süthet ki a nap - derül ki az Agrárszektor szerdai (2023.05.17.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2023.05.17.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2023.05.17.) napon.

2023.05.17. szerda: Többnyire felhős idő várható, inkább csak rövidebb időre süthet ki a nap. Többfelé számíthatunk időszakos esőre, záporesőre, zivatarra, amelyet akár felhőszakadás is kísérhet. Az északnyugati, északi szél a Dunántúlon, majd késő délutántól már északkeleten is erős lesz, az Észak-Dunántúlon viharos lökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet az Északnyugat-Dunántúlon csupán 11, 15, másutt általában 18 és 23 fok között alakul. Késő estére 10 és 16 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Térségünk fölött található hullámzó frontálzóna miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2023.05.18 csütörtök: Alapvetően erősen felhős vagy borult lesz az ég, kisebb-nagyobb szakadozások elsősorban a Dunántúlon lehetnek, míg keleten vastagabb maradhat a felhőtakaró. Több helyen várható eső, zápor, beágyazott zivatar. Az északias szél főként a Dunántúlon és a Zemplén térségében megélénkül, időnként megerősödik. Délután általában 14 és 19 fok várható, a nyugati országrészben lesz a hidegebb.

Friss híreink:

Gőzerővel zajlik az agrároktatás átalakítása: ez vár a magyar diákokra

A mezőgazdaság az egyik legnagyobb szaktudást igénylő szektor lett, nem túlzás azt mondani, hogy csúcságazattá nőtte ki magát mindössze néhány év alatt. Szükség is volt erre, hiszen komoly lemaradásban vagyunk a versenytársakhoz képest, ami miatt az agrároktatás fejlesztése és átalakítása elengedhetetlen volt. Hajnal Sándor, a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum kancellárja az Agrárszektornak adott interjújában elmondta, jól látható, hogy az elmúlt 10 évben az agrárszakmák népszerűsége csökkent, illetve a társadalmi megítélése sem szerencsés, ráadásul munkaerőhiánnyal is küzd az ágazat, ugyanakkor kiemelte, hogy minden országban szakemberhiány van, nem csak Magyarországon. Kérdés, hogy vajon mi az oka annak, hogy nálunk ez még jobban megmutatkozik? Erre, és sok minden másra is választ kaptunk.

Már nem a kukorica a magyar földek sztárja? Ez a növény taszíthatja le a trónjáról

A tavalyi történelmi aszály hatására átalakulni látszik a fontosabb szántóföldi növények vetésterülete: míg a kukoricát a korábbinál kisebb területen vetették a magyar gazdák, az őszi búza termőterülete több mint egytizedével nőtt a tavalyihoz képest, meghaladva az egymillió hektárt. Május közepén pedig, úgy tűnik, bejött annak a számítása, aki őszi búzát vetett. Az Agrárszektor által megkérdezett gazdák szerint ugyanis a vetés, és az azóta eltelt idő során minden adott volt ahhoz, hogy jó, megfelelő időjárás esetén akár rekordszintű termés szülessen idén az őszi búzánál.

Teljesen új készítmények jelenhetnek meg a növényvédő szerek piacán

Egyre több a biológiai megoldás és készítmény a növényvédő szerek piacán, és jól látszik, hogy míg eddig a társadalmak inkább kémiai módszereket használtak a növénytermesztésben, most előtérbe kerültek az olyan hasznos élő szervezetek, mint a baktériumok - mondta az Agrárszektornak Dr. Czinege Erik, a Kwizda Agro Hungary növénytáplálási innovációs managere. Hozzátette, a gyártók oldaláról is érződik, hogy mindenki a biológiai szerek irányába fejleszt, és azt látni, hogy folyamatosan jelennek majd meg nagy számban ezek az új típusú készítmények a piacon. A szakember kiemelte azt is, hogy ma akkor járnak el helyesen a gazdák, ha nem egy adott termesztéstechnológiára összpontosítanak, hanem próbálnak rendszerben gondolkodni, és a fajtaválasztást, talajművelést helyezik előtérbe. Fontos, hogy a termelők ne a régi rutinok szerint dolgozzanak, hanem legyenek nyitottak, és szakmailag is kövessék az újdonságokat.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Óriási felfordulás készül a magyar ingatlanpiacon: megnézheti magát, aki lakást bérelne 2023-ban

Hamarosan megindul az őrület a bérlakások piacán, elözönlik Budapestet és a többi egyetemi várost az albérletkereső diákok. De mire számíthat az, akire keresgélés vár? Hát a szakértők szerint sok jóra nem, ugyanis többek között a növekvő hitelkamatok miatt alapból egyre több ember tolódik át a bérleti piacra, a kínálat pedig nem tudja felvenni a versenyt a kereslettel. Abban a Pénzcentrum által megkérdezett szakemberek egyetértettek, hogy mielőbb érdemes nekiállni a lakáskeresésnek. Az is kiderült, hogy tart-e még a rezsipara a piacon, és megtudtuk, nagyjából mikorra várható, hogy legalább nem emelkednek a bérleti díjak.

Itt az uniós mesterterv: így tisztítanák meg a magyar városokat a hajléktalanoktól

Becslések szerint az Európai Unióban mintegy 700 ezer ember hajléktalan, bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre a hajléktalan emberek rejtőzködő természete miatt. Maga a jelenség azonban jelentős különbségeket mutat az egyes tagállamok között. A hajléktalanság aránya az egyes országokban változó, de számos tagállamban növekvő tendenciát mutat. A lakhatási válság, a szegénység, a munkanélküliség és a mentális egészségügyi problémák közrejátszhatnak a kialakulásában. Ennek megoldására mutatott jó példát a Régiók Európai Bizottságának Tamperében tartott, kihelyezett ülése, ahol Finnország harmadik legnagyobb városa beszélt a hajléktalanság problémájának kezelési alternatíváiról.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31