Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.19. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.19. péntek

agrarszektor.hu
Kelet felől tovább folytatódik a felhőzet szakadozása, csökkenése, délután legkésőbb a nyugati határnál is kisüt a nap - derül ki az Agrárszektor pénteki (2023.05.19.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2023.05.19.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2023.05.19.) napon.

2023.05.19. péntek: Kelet felől tovább folytatódik a felhőzet szakadozása, csökkenése, délután legkésőbb a nyugati határnál is kisüt a nap. A képződő gomolyfelhőkből délután helyenként előfordulhat zápor, a keleti határ közelében esetleg zivatar, az ország legnagyobb részén nem lesz csapadék. A légmozgás többnyire mérsékelt marad.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 26 fok között valószínű, 20 fok alatti csúcsértékek a legtovább felhős Nyugat-Dunántúlon lehetnek.
Késő estére 12 és 17 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nincs.

A következő napon várható időjárás

2023.05.20 szombat: Általában napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel, nyugaton fátyolfelhők is lesznek. Néhol előfordulhat zápor, zivatar,
nagyobb eséllyel a nyugati megyékben. A keleti, északkeleti szél időnként megélénkül. A hőmérséklet délután 23 és 28 fok között valószínű.

Friss híreink:

Drasztikusan drágul a hagyma Magyarországon: megvan, mi áll a háttérben

A vöröshagyma a magyar konyha egyik elengedhetetlen alapanyaga, éppen ezért volt sokszor szomorú látvány az, ami a boltokban fogadott minket. Igen jelentős mértékben drágult ez a zöldségféle is, ráadásul alig-alig lehetett hazait találni belőle. Magyarország nem önellátó a hagymát illetően, a hazai termésből a piac körülbelül 50%-a látható el. Ráadásul a fogyasztó szokások is megváltoztak, hiszen megszűnt az otthoni tárolás, friss termék lett a hagyma is, ami azt jelenti, hogy a hazai háztartások az aktuális fogyasztás szerint, kisebb mennyiségben vásárolnak hagymát, éppen, amennyire szükségük van. Lapunk annak járt utána, hogy pontosan mi is a helyzet most ezen a fronton itthon.

Kiderült az igazság a pálinkáról: ezt sokan nem gondolták volna

A pálinka, annak főzése és fogyasztása sokak szerint a legmagyarabb tevékenységek közé tartoznak. Mindenkinek megvan a maga kedvenc pálinka fajtája, íze és erőssége, amely szerinte minden másnál jobb. De melyek azok a gyümölcsök, esetleg zöldségek, amelyekből a legjobb pálinkát lehet készíteni Magyarországon? Melyek a legkedveltebb, és melyek a kevésbé népszerű gyümölcsök? Hogyan élte meg a pálinkaágazat az elmúlt időszak történéseit? Az Agrárszektor erről kérdezte meg a Pálinka Nemzeti Tanácsot.

Gőzerővel zajlik az agrároktatás átalakítása: ez vár a magyar diákokra

A mezőgazdaság az egyik legnagyobb szaktudást igénylő szektor lett, nem túlzás azt mondani, hogy csúcságazattá nőtte ki magát mindössze néhány év alatt. Szükség is volt erre, hiszen komoly lemaradásban vagyunk a versenytársakhoz képest, ami miatt az agrároktatás fejlesztése és átalakítása elengedhetetlen volt. Hajnal Sándor, a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum kancellárja az Agrárszektornak adott interjújában elmondta, jól látható, hogy az elmúlt 10 évben az agrárszakmák népszerűsége csökkent, illetve a társadalmi megítélése sem szerencsés, ráadásul munkaerőhiánnyal is küzd az ágazat, ugyanakkor kiemelte, hogy minden országban szakemberhiány van, nem csak Magyarországon. Kérdés, hogy vajon mi az oka annak, hogy nálunk ez még jobban megmutatkozik? Erre, és sok minden másra is választ kaptunk.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Fű alatt kivezették a napelemstopot? Megszólalt a minisztérium, erre készüljön, aki nullázná a rezsit

Most akkor feloldották a napelemstopot? - tette fel a kérdést a Pénzcentrum olvasója, aki szerint a leadott igénylésre pozitív választ adnak a szolgáltatók, és már a mérőóra cseréjéig is el lehet vinni az ügyet. A szakértők szerint a történet nem ilyen egyszerű, a korlátozás még mindig érvényben van, viszont ettől még a rendszereket ki lehet építeni - és ha egyszer feloldják a korlátozást, akkor be is lehet csatlakozni. Épp ezért a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség azt javasolja, hogy aki még bele akar kerülni a szaldós elszámolásba, az gondolkodjon előre, mert erre a tilalom feloldása után csak pár hónapig lesz lehetőség.

Megunhatatlan vajdasági receptek: így készül az eredeti csevapcsicsa és a vajdasági sós

A magyar határtól délre, Szerbia északi részén található a Vajdaság (Vojvodina) nevű, jelentős magyar lakossággal büszkélkedő tartomány, ahol a magyarok és szerbek mellett még körülbelül 25 más etnikai csoport is képviselteti magát. Mit érdemes tudnunk erről az egyedülálló vidékről, kik élnek itt és milyen helyi hagyományok határozzák meg a vidéki életet? Melyik helyszínekre érdemes turistaként is ellátogatnunk, milyen ételeket kóstoljunk meg mindenképp?

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13