Erre nem sokan számítottak: meglepő hírek érkeztek az olasz barackról

Erre nem sokan számítottak: meglepő hírek érkeztek az olasz barackról

agrarszektor.hu
Európában Spanyolország vezet mind a termőterület (2022-ben közel 70 ezer hektár), mind a mennyiség (átlagosan évente 1,3 millió tonna) tekintetében, őt követi Olaszország évi 1 millió tonna körüli betakarított gyümölccsel. Mindkét ország esetében az elmúlt öt évben mintegy 15 %-os csökkenés volt tapasztalható a termőterületek tekintetében, Spanyolország több mint 17 ezer hektárt veszített, Olaszország pedig "csak" 13 ezret. Mindeközben Görögország a termelés és a termőterület tekintetében az Európai Unió harmadik helyére emelkedett. Ha kiterjesztenénk a képet a régióban, akkor Törökország megállíthatatlan fejlődését látnánk, amely tavaly történelme során először lépte át az egymillió tonna termést, valamint a termőterület nagyságának tekintetében Olaszországot követi.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tavaly Olaszország profitált Spanyolország termelésének visszaeséséből, ellenben idén az Europech becslései szerint megfordul a helyzet: az ibériai ország termelése ugyanis közel 80%-kal növekszik és várhatóan meghaladja a 1,5 millió tonnát, míg Olaszország termelése mintegy 20%-kal csökken, alig több mint 900 ezer tonnára. Görögországban szintén csökken a termés mennyiség (-24%-kal 665 ezer tonnára), míg Franciaországban az előző évihez hasonlóan fog alakulni a termés. Úgy tűnik, hogy jelenleg spanyol dominancia van, ellenben ahogy az gyakran előfordul, az időjárás még okozhat változást. Az ibériai ország ugyanis példátlan aszállyal küzd, ez hatással lehet a termelési kapacitásra a szezon további részére - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Import-Export

Ami a külkereskedelmet illeti, a 2022-es év kétségkívül az elmúlt öt év legjobb kereskedelmi szezonja volt Olaszország számára, hiszen közel 200 millió euró értékben exportált őszibarackot és nektarint a világ minden tájára. Az európai piac még mindig felveszi az exportált mennyiség nagy részét, Németország továbbra is szilárdan az első helyen áll 25%-os részesedéssel. Nyilvánvaló azonban, hogy ezek a rekord eredmények nagyrészt a spanyol termelés drasztikus visszaesésének volt köszönhető.

Ami az importált mennyiségeket illeti, két olyan év is volt (2020. és 2021.), amikor magasabb mennyiségek kerültek behozatalra, mint amennyit exportáltak, így a kereskedelmi mérleg negatív lett. Általánosságban azonban elmondható, hogy a termelés mintegy 10%-át importálja Olaszország, nagyjából 100 ezer tonnát, amelynek több mint 30%-a Spanyolországból származik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Olasz termelés

Az ISTAT adatai szerint: az őszibarack és nektarin termőterülete 2017 és 2022 között 13%-kal, 68 ezer hektárról 58 ezer hektárra csökkent. Ennél visszafogottabb a termelési adat, amely mindössze 8%-os csökkenést mutat. Ültetvények kivágása Észak-Olaszországra koncentrálódott, olyannyira, hogy Emilia-Romagna, Piemonte és Veneto régiók az őszibarack és nektarin ültetvényeik több mint 30%-át veszítették el. Ezzel szemben a dél-olaszországi nagytermelők, mint Campania régió és Szicília 2-3% közötti veszteséget szenvedtek el, míg Apulia régió közel 20%-kal növelte termőterületét. Campania régió a félsziget mentén vitathatatlanul vezető szerepet tölt be.

Hazai fogyasztás

A hazai fogyasztás elemzése a különböző értékesítési csatornák átlagát figyelembe véve a mennyiség 10 százalékos csökkenését mutatja az elmúlt öt szezon során, ezt a csökkenést az értékben való 16%-os növekedés ellensúlyozza. A diszkontáruház a legjobban teljesítő csatorna, különösen értékben (+34%), míg a hagyományos kiskereskedelem volumenben összeomlik (-18%), de értékében változatlan marad. Ahogy az várható volt, az őszibarack fogyasztási mennyiségének folyamatos csökkenése tapasztalható, míg a nektariné, ha enyhén is, de növekedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?