Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.07.07. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.07.07. péntek

agrarszektor.hu
A nap első felében még lehetnek felhősebb körzetek főleg keleten és a Dél-Dunántúlon záporesővel, néhány zivatarral, majd délutánra már napos idő valószínű kevés felhővel, és a csapadék is megszűnik - derül ki az Agrárszektor pénteki (2023.07.07.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2023.07.07.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2023.07.07.) napon.

2023.07.07. péntek: A nap első felében még lehetnek felhősebb körzetek főleg keleten és a Dél-Dunántúlon záporesővel, néhány zivatarral, majd délutánra már napos idő valószínű kevés felhővel, és a csapadék is megszűnik. Az északi, északkeleti szél nagy területen lesz élénk, helyenként erős. Zivatarok mentén is lehetnek átmenetileg erős széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között várható.
Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: A hazánk fölött áthaladó hidegfront elhagyja térségünket, így a vele járó panaszok is gyengülnek, megszűnnek.

A következő napon várható időjárás

2023.07.08 szombat: Nagyrészt derült, napos idő várható, csak kevés gomolyfelhő képződhet, csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél a Tiszántúlon több helyen megélénkül. A hőmérséklet délután 27, 32 fok között alakul.

Friss híreink:

Csökkenő ár mellett is jó üzlet lehet a szója idén

Több mint 67 ezer hektáron vetettek idén szóját a magyar termelők. Ez jelentős növekedés a tavalyi évhez képest, amikor a termőterület alig haladta meg a 61 ezer hektárt. Ha ez a növekedés ki tudna tartani a következő időszakban is, akkor a szója termőterülete elérhetné az előző költségvetési ciklus rekordját, a 75-77 ezer hektárt. Ehhez azonban az kell, hogy az időjárás ne húzza keresztül a termelők számításait, illetve, hogy a terményükért megfelelő árat kapjanak a gazdák. És bár a tavalyi évhez képest a szója termelői ára jóval alacsonyabb, egy jó termés esetén még így is pénzüknél lehetnek a magyar termelők.

Nőtt a magyar marhaexport, de sokat csökkent az ár

Világszerte csökkent a marhaexport, idehaza viszont kismértékben nőtt az élőmarha-kivitel az első negyedévben, igaz, a behozatal ennél sokkal nagyobb mértékben emelkedett – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből. Problémát jelent ugyanakkor az ágazatnak, hogy több kategóriában, így a fiatal bikák és a vágótehenek esetében is jelentősen csökkent a termelői ár egy év alatt.

Törékeny remények: a fordulat éve lehet 2023 a tejágazatban?

Minden főbb tejtermelési feltételt tekintve a tavalyi évnek teljes mértékben az ellentéte az idei, a váltás azonban a szektorban nem egyik napról a másikra megy végbe. A régóta jól ismert fáziseltolódás most különösen látványos: mindeddig a tavalyi, drága takarmánnyal etették az állatokat, de a tejár nagyot zuhant az év vége óta. Az idei takarmányhelyzet viszont jó, ráadásul már a spotpiaci tejárak is újra emelkednek, vagyis érik egy újabb fordulat a termelés feltételeiben. A kereslet ugyanakkor az exportpiacokon és a kirívó magyar élelmiszerinfláció miatt a boltokban is csökken, ahogy fogy a tehénállomány is. A kérdés, hogy a most remélt pozitív fordulat elegendő lesz-e arra, hogy a negatív folyamatokat megállítsa.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

USA-ból, Kanadából állnak sorban ezekért a magyar sztárborokért: itthon bezzeg alig kellenek valakinek

Nem egyszerű napjainkban tisztán látni a natúr borok kapcsán. Nagyon sok fogalomzavar övezi ugyanis ezeket a termékeket, amik sok esetben egyáltalán nem tesznek jót a megítélésüknek sem. Éppen ezért a Pénzcentrum most több szakértő és az élelmiszerügyi hatóság segítségével járt utána annak, hányadán is állunk valójában ma Magyarországon a natúr borokkal, azok megítélésével, árazásával, elfogadásával. A sokaknak kilátástalannak tűnő boros-vitatengerből persze van kiút, és nem is olyan nehéz, mint azt elsőre gondolnánk. És bár igaz, hogy a natúr borok máról holnapra virradóra nem fogják ellepni a szupermarketek polcait, és a bekerülési áruk alsó határa is némileg fentebb van, mint a konvencionális boroké, de nem lehet véletlen az, hogy a világ messzi pontjairól keresik a maréknyi hazai termelő termékeiket úgy, hogy közben itthon sokan talán mégis nem is hallottak ezekről az italokról.

Elképesztő, mit ki nem rántanak a magyarok: itt a kovászos uborka rettegett receptje

A nyár derekán úszunk a szezonális alapanyagokban: a lédús paradicsom, a paprika vagy az újburgonya mellett végre korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre a zsenge uborka is, amit mindenképpen érdemes frissen fogyasztani, eltenni télire savanyúságnak, illetve a szezon egyik legkiválóbb fogásának, azaz kovászos uborkának. Tudd meg, hogyan készül a tökéletes házi kovászos uborka, mik azok a végzetes hibák, amiket a kezdők hajlamosak elkövetni? Hogyan gondoljuk újra az egyszerű savanyúságot és varázsoljunk belőle legendás ételeket az asztalra?

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?