Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.07.18. kedd

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.07.18. kedd

agrarszektor.hu
A délelőtt folyamán még - főként a Dunántúlon - lehetnek erősebben felhős területek, majd felszakad a felhőzet és mindenütt napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel - derül ki az Agrárszektor keddi (2023.07.18.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2023.07.18.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2023.07.18.) napon.

2023.07.18. kedd: A délelőtt folyamán még - főként a Dunántúlon - lehetnek erősebben felhős területek, majd felszakad a felhőzet és mindenütt napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Csapadékra az ország nagy részén nem kell számítani, legfeljebb elvétve fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati szél többfelé megélénkül, illetve késő délutántól a Dunántúlon délies irányba fordul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között valószínű. Késő estére 20 és 27 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Jelenleg számottevő fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk kipihenni igazán magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad. Érdemes a szervezetünk terhelését átmenetileg megszüntetni – akár vízparton, de 1-2 óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet.

A következő napon várható időjárás

2023.07.19 szerda: Erőteljes gomolyfelhő-képződés, illetve a fátyolfelhőzet mellett általában többórás napsütésre számíthatunk. Több helyen valószínű záporeső, zivatar, helyenként heves zivatar is kialakulhat, viharos széllökésekkel. A maximum 28 és 35 fok között várható, északkeleten mérhetik az alacsonyabb, a déli határvidéken a magasabb értékeket.

Friss híreink:

Hihetetlen, de igaz: ennyi vizet öntöznek el valójában a magyar földeken

A vízjogilag engedélyezett öntözhető területek közel háromnegyede az Alföldön található. Az térség mindkét régiójának (Észak- és Dél-Alföld) öntözhető területe önmagában is meghaladja a további 5 régió összesített, teljes, legálisan öntözhető területét. 2022-ben, a beküldött adatok alapján a gazdálkodók (a halastavak adatai nélkül) közel 100 ezer hektáron több, mint 158 millió köbméter vizet öntöztek ki, ami így a területnél 17,4 százalékkal, a vízmennyiség esetében 33,8 százalékkal haladta meg az előző évit. A megöntözött terület 85,2 százaléka az Alföldön található, ahová a kiöntözött vízmennyiség 88 százaléka jutott. Ajelentések alapján hazánkban tavaly hektáronként átlagosan 1586,6 köbméter vizet használtak a gazdálkodók, 13,9 százalékkal többet, mint 2021-ben.

Jó a termés, de így sincsenek pénzüknél a termelők

Idén jobbára hálásak lehetnek az időjárásnak a zöldség- és gyümölcstermesztők, még a helyenként túl sok csapadék sem tudta tönkretenni a termést, országosan tehát kedvező a kép. Részleteiben nézve már vannak problémák, a fagy, a szokatlanul hűvös tavasz helyenként belerondít az amúgy kedvező összképbe. A legnagyobb gond ugyanakkor az árakkal van: a termelők költségnövekedését nem veszi figyelembe a piac, amelyet idehaza és külföldön egyaránt a fogyasztáscsökkenés jellemez.

Elképesztő, ami a hazai élelmiszeriparban zajlik: ez sok dolgot megváltoztathat

Géntechnológia, génmódosítás, biotechnológia - mindannyian találkoztunk már ezekkel a szavakkal, de a mai napig egy kérdőjel lehet bennünk ezekkel kapcsolatban. Nem könnyű témáról van szó, így nem meglepő módon a vélemények is nagyon szerteágazók. Ha pedig mindezt a mezőgazdasággal emlegetjük egy lapon, még inkább feltehetjük magunknak a kérdést: miért van ezekre szükség, és, pontosan miről is van szó? Alábbi cikkünkben ezekre kerestük a válaszokat.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Nem csak IT-sként lehet vagyonokat keresni Magyarországon: milliós a fizu, óriási a hiány

10-20 ezerre tehető a mérnökhiány a magyar gazdaságban. Kevesen választják ezt a területet és a magyar közoktatás sem mutatja meg igazán a szakma szépségeit. Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) elnöke szerint minél korábban, már az óvodában, de legkésőbb az általános iskola alsó tagozatában el kéne kezdeni a pályaorientációt. Ezzel a lányokat is jobban be lehetne vonzani ebbe a továbbra is férfiak által dominált területre, ami hosszú távon a munkerőhiányt is mérsékelhetné. Ábrahám László szerint az egyetemi felvételi követelmények módosítása nem oldja meg a szakemberhiányt, a lemorzsolódást viszont növelheti. Elmondása szerint nem az egyetemek szintjét kéne lejjebb vinni, hanem a középiskolai oktatás minőségét kéne felzárkóztatni.

Ezekért a filmekért őrülnek meg nyáron a vidéki magyarok: tömegek mennek a mozikba

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2022-es évre vonatkozó statisztikái szerint a 2022-es adatok azt mutatják, hogy a mozik száma, a nyitva lévő mozitermek, a vetítések száma elérte a 2020-as évet megelőző időszak átlagát, azonban a nézőszám egyelőre kevesebb. 2019 előtt a mozikban évek óta növekvő tendencia volt megfigyelhető, viszont 2020-ban a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében hozott intézkedések hatására a mozielőadások száma 257 ezerre, az egy évvel azelőttinek közel a felére csökkent. A multiplex és art mozik a magyar piacon 2019. évinél 72%-kal kevesebb, 4,3 millió látogatót fogadtak tavaly. De a nyár köztudottan a szórakozás időszaka, így kíváncsiak voltunk, hogyan alakult idén a mozizási kedv az országban, és mely filmek azok, amelyek bevonzzák a közönséget a hűvös mozitermekbe a forróság idején. Buda Andrea, a CinemaCity mozihálózat marketing és PR igazgatója válaszolt a kérdéseinkre.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?