Hatalmas vihar jön hétfőn Magyarországon: mutatjuk, hol lesz a legdurvább

Hatalmas vihar jön hétfőn Magyarországon: mutatjuk, hol lesz a legdurvább

MTI
Hétfő estétől - helyenként heves - zivatarok alakulhatnak ki, elsősorban az ország északi felén - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán hétfő kora délután.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Közölték: hétfőn késő délutántól, kora estétől egy közeledő hidegfront közvetlen előterében és mentén északnyugat felől egyre több helyen kell számítani zivatarokra, heves zivatarokra, és a zivatartevékenység éjszaka is kitart. Hozzátették: kiemelten az ország északi felén, harmadán alkalmasak a feltételek a zivatarok rendszerbe szerveződésére is, amelyeket már hétfőn is erősen viharos, károkozó - óránkénti 90-100 kilométeres - szélrohamok, nagy méretű jég és felhőszakadás kísérhet. A meteorológiai szolgálat heves zivatarok kialakulásának veszélye miatt Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék területére másodfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szolgálat szerint kedden napközben még nagyobb területen várható nyugatról kelet felé mozgó zivatarok, heves zivatarok kialakulása, ráadásul ezek nagy eséllyel rendszerbe is szerveződnek. Erre elsősorban az ország délkeleti felén és északkeleten lehet számítani, ezeken a területeken a piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok kialakulására is jelentős esély van - írták. A zivatarok fokozatosan kelet felé tartanak, de kedd éjszakára sem szűnik meg a zivatartevékenység. A meteorológiai szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy a legmagasabb, piros fokozatot elérő zivatarok, zivatarrendszerek térbeli és időbeli lefolyásában még nagy a bizonytalanság. Egyelőre piros fokozatú figyelmeztetés van érvényben keddre Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyék területén.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy ahol erős szél várható, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre. Ahol felhőszakadás várható, áramtalanítsák a pincéket és vigyék magasabbra azokat a tárgyakat, amelyekben a víz kárt tehet. Ha jégeső várható, az autókat pokróccal vagy gumiszőnyeggel védhetik a tulajdonosok. Lehetőség szerint ne parkoljanak fák alatt. Ha valakit autóvezetés közben ér el a vihar, lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?