Kemény kijelentést tett a MOSZ: lépéseket követelnek a kormánytól

Kemény kijelentést tett a MOSZ: lépéseket követelnek a kormánytól

agrarszektor.hu
A betakarítás még zajlik, a feltételek azonban egyre rosszabbak. A munkákat az eső hátráltatja, a viharokhoz társuló szél által lefektetett növényeket a gépek nehezebben tudják learatni. A termelőknek költségnövekedéssel és a minőség romlásával kell szembenézni. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők (MOSZ) szerint a jelenlegi helyzet a pesszimista várakozásokhoz képest is aggasztóbb. Sokan úgy vélekedtek, hogy akár rekordtermés is lehet a kedvező időjárás miatt, azonban ma már látszik, hogy közepes hozammal kell kiegyezni a kalászos terményeknél.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A múlt évi aszály pusztítása után ez önmagában nem lenne feltétlenül kedvezőtlen, ugyanakkor a terményt napjainkban még veszteséggel sem lehet eladni. Ez az igazi probléma. Az Ukrajnából behozott gabona agyonnyomta a hazai piacot. A magyarországi importtilalom még él, a gabonaalku összeomlásával és a tengeri szállítás ellehetetlenülésével a részben Magyarországon átvezető európai közúti és vasúti tranzitútvonalak ismételten előtérbe kerülhetnek. Ennek következtében félő, hogy az ukrán termények a hazai feszültségek levezetést szolgáló export lehetőségét még inkább ellehetetlenítik - írja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők (MOSZ) közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jelenleg a feldolgozói, termelői raktárak jelentős tavalyi, illetve ukrán készletekkel bírnak, kereslet az új termények iránt lényegében nincs. Ha valaki mégis venne gabonát, 60-70 ezer Ft-ot, a hazánkban is irányadó európai árnál csak 30-35 százalékkal kevesebbet adna érte. A búzatermesztésnél például a tagi jelzések alapján a költségek elérik az 550.000Ft-ot hektáronként, miközben ez a jónak tekinthető 6 t/ha átlagtermés és 70 ezer Ft/t-ás ár mellett is 130 ezer Ft-ot meghaladó hektáronkénti veszteséget jelent. Ez a kedvezőtlen kép az olajos növényeknél még markánsabb. A kapacitások korlátosak. A piac és az alacsony ár a kukoricánál és a napraforgónál már komoly raktározási problémákat vetít előre, ami a helyzetet tovább súlyosbítja, a veszteségeket tovább növeli.

A tavalyi példa nélküli aszály és a költségek irreális mértékű emelkedése sok termelőnél felemésztette az elmúlt évek tartalékait, még egy veszteséges évet már nem bírnak el. Az ő életeben maradásukat biztosítani kell. Az Ukrajnából beszállítható szemes termények tilalmát mindenképp fent kell tartani, ez önmagában viszont kevés a súlyos helyzet megoldásához. A problémát az EU is elismerte, azonban annak kezelése elégtelen, a károk kompenzálására megítélt összeg gyakorlatilag nulla. A MOSZ azt kéri a magyar kormánytól, hogy kezdeményezzen piacvédelmi intézkedéseket a dömpingáras ukrán import ellen Brüsszelben és átmeneti jelleggel biztosítson költségvetési forrást a gazdálkodók talpon maradásához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?