Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.08.03. csütörtök

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.08.03. csütörtök

agrarszektor.hu
Alapvetően gomolyfelhős, napos idő várható helyenként intenzívebb gomolyfelhő-képződéssel - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2023.08.03.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2023.08.03.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2023.08.03.) napon.

2023.08.03. csütörtök: Alapvetően gomolyfelhős, napos idő várható helyenként intenzívebb gomolyfelhő-képződéssel. A nyugati, északnyugati, majd az északi tájakon felhősebb körzetek is előfordulhatnak. Főként az északnyugati harmadban, nyugaton elszórtan lehet záporeső, esetleg zivatar, majd estétől tovább növekszik a csapadékhajlam. A délnyugati szél nagy területen élénk, olykor erős lesz, az Észak-Dunántúlon észak, északnyugati lesz a meghatározó szélirány.

A legmagasabb nappali hőmérséklet tág határok, 23 és 35 fok között alakul. Északnyugatról délkelet felé haladva várhatók a magasabb értékek.
Késő estére 17 és 27 közé hűl le a levegő, továbbra is északnyugaton mérhetjük az alacsonyabb, míg délkeleten a magasabb értékeket.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Térségünk fölött található hullámzó frontálzóna miatt ÉNY-n inkább a hideg-, az ország többi részén a melegfrontra érzékenyek szervezetét terhelheti meg az időjárás.
Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2023.08.04 péntek: Erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában többórás napsütésre számíthatunk. A nap vége felé a Dunántúlon megvastagodhat a felhőzet. Hazánk északnyugati felén, majd főként a Tiszántúlon lehet elszórtan zápor, zivatar. Este, éjjel nyugat felől egyre többfelé várható csapadék, helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. A szél északira fordul, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. A csúcsérték 24 és 37 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva lesz fokozatosan egyre melegebb.

Friss híreink:

Döbbenetes hírek érkeztek a magyar műtrágyapiacról: mégis, mi történik itt?

2023 IV-VI. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 20 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz. Az értékesítési átlagárak 2023 második negyedévében tovább mérséklődtek az első negyedévhez hasonlóan, így a műtrágyák iránti kereslet valamelyest javult. A második negyedévben mintegy 6 százalékkal kevesebbet vásároltak a magyar gazdák a növényvédő szerekből, a gombaölők értékesítési volumene nőtt, a gyomirtóké csökkent.

Csökkenő fogyasztás, emelkedő import, hasztalan áremelési kísérletek

Nagyfokú bizonytalanság uralkodik a zöldség-gyümölcs termékpályákon, amelyet régi problémák és újkeletű nehézségek egyaránt sújtanak. Jellemző trend, hogy egyre kevésbé kezelhető a feldolgozók számára az időjárásból fakadó termelésbiztonsági nehézségek külpiaci érvényesítése, az ezek enyhítését célzó technológiai beruházásokat nem képes kitermelni a termelői oldal, valamint régóta fennáll a szerződéses fegyelem hiányosságaiból adódó problémák sora is. Újabb nehézség az is, hogy a feldolgozók bizonyos gyümölcsök esetén egyre inkább az importalapanyag felé fordulnak, a jogos áremelési igényeket sem tudják elfogadni a termékpálya résztvevői. A borús összképet tovább rontja, hogy a magas infláció és a csökkenő vásárlóerő miatt jelentős mértékben visszaesett a fogyasztás.

Tényleg megéri ebbe belevágni? Nagyot kaszálhatnak így a magyar gazdák

A 2023 első három hónapjában tapasztalt erősödés után a második negyedévben tovább javultak a magyar agrárium szereplőinek kilátásai, az ágazat szereplői összességében úgy látják, a kiegyensúlyozottság irányába tart a hazai élelmiszer-gazdaság. A búza -és az árpatermés ugyan némileg elmaradt a várttól, azonban így is lényegesen jobb a tavalyi átlagnál, és 5 évre visszatekintve is meghaladja az átlagos hozamoz. A tavaly az aszály miatt rendkívüli károkat elszenvedő kukorica esetében a kritikusnak számító tenyészidőszakban idén csak az ország kis területén volt szárazság, így jelenleg biztatók a kilátások. Az állattenyésztők számára jól sikerült az első fél év, ez alapján optimistán tekinthetnek a közeljövőre - főleg a sertéstenyésztők, bármennyire is furcsa lehet az elmúlt idők után. A turisztikai szezon egyelőre vegyesen alakul, de így is kedvező hatással volt a megcsappant bolti élelmiszer-keresletre.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Elhagynád az országot? Ilyen egyszerűen lehetsz spanyol állampolgár: egyre több magyar választja

Spanyolország az EU lakosságának legnépszerűbb turisztikai célpontja és az EU-s országok között a harmadik legkedveltebb bevándorlási célpont. Az ország nem csak utánozhatatlan mediterrán hangulata, gyönyörű tengerpartjai és izgalmas kulturális kincsei miatt ennyire felkapott, hanem azért is, mert viszonylag könnyen lehet külföldiként letelepedni és állampolgársághoz jutni. Cikkünkben bemutatjuk, hogy pontosan hogyan kell kérvényezni a szükséges dokumentumokat, milyen feltételeknek kell megfelelni és, hogy pontosan mennyi ideig is tart, a teljes procedúra.

Majdnem elpusztult a szőlészet a tavalyi aszályban: idén is izgulnak a termésért a tokaji borászatnál

Nálunk a borkészítés a szőlőben kezdődik, hiszen a bor minőségét alapvetően meghatározza a szőlő minősége, ezért szigorú metszés, hajtás- és fürtválogatás alkalmazunk. A rendkívül alacsony termésátlag mellett viszont nagyon koncentrált, magas mustfokú gyümölcsöt szüretelhetünk - magyarázza Bárdos Sarolta. Emberléptékű birtok és precíz borkészítés Tokaj-Hegyalján - a bodrogkeresztúri borászatába összesen 6 hektárról szüretelnek. Organikus művelés, szigorú hozamkorlátozás, a pincében hagyományos feldolgozás, aprólékos munka jellemzi vállalkozásukat. Borászatukat egy XIX . századi, hagyományos felosztású, módos parasztházban helyezték el. A házhoz tartozik egy hagyományos pince is, ahol a borok hordós és palackos érlelése történik. Hogyan jött létre a borászat? Milyen a jó évjárat? Erről és a borászat rejtelmeiről kérdeztük a borászt.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?