Váratlan fordulat a lengyel piacokon: meglepő dolog történt a sárgarépával

Váratlan fordulat a lengyel piacokon: meglepő dolog történt a sárgarépával

agrarszektor.hu
Bár a lengyeleknél még a tavalyinál is kisebb lett az idei termés, a nemzetközi piacokon a kiegyenlített kínálat alakítja a sárgarépa árát.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Lengyelországban a sárgarépa kínálata az előző hetekben rohamosan bővült, ami egy megszokott szezonális jelenség. Ráadásul ebben az időszakban szokott piacra kerülni nagy mennyiségben számos olyan tétel, amelynek minőségi okok miatt esélye sincs a hosszabb távú tárolásra, azaz ezeket mindenképpen értékesíteni kell - írta meg a FruitVeB. A kereslet viszont jelenleg korlátozott, főleg azért, mert az export sem igényli az árut - a környező országokban mindenhol elegendő mennyiség áll rendelkezésre, és Hollandiában is több sárgarépa termett az idén a tavalyinál.

Lengyelországban a 2023-as sárgarépatermés jelentősen el fog maradni a tavalyitól: a Statisztikai Hivatal (GUS) előrejelzése szerint nem is a 2022-es évhez képest látható 6% körüli visszaesés a lényeges, hanem az, hogy ez a csökkenés már 7 éve folyamatos, így idén az utóbbi 10 év legkisebb termésével lehet számolni. Tavaly sem volt bőséges a termés, viszont a nemzetközi piacokon uralkodó relatív hiány eredményeképp némileg magasabb árak alakultak ki.

Fontos viszont, hogy a lengyel nagybani piacokon a sárgarépa árának folyamatos csökkenése október elején megállt, ami arra utal, hogy több szezon áralakulásával ellentétben az idei évben már nem valószínű, hogy tovább esne a nagybani ár, bár sok múlik a külföldi áruk mozgásán is. Hollandiában a “B” osztályú (frisspiaci) sárgarépa ára 15-ról 14,5 EUR/100 kg-ra csökkent október elején, míg a “C” típusú (vastagabb, ipari feldolgozásra szánt) áru stabilan 11 EUR/100 kg körül cserélt gazdát. (Ez lényegesen alacsonyabb a 2022-es árszintnél, mivel tavaly szeptember végén a “B” osztályú sárgarépa ára még 25 EUR/100 kg körül alakult.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?