Óriási hiány van ebből a zöldségből Európában

Óriási hiány van ebből a zöldségből Európában

agrarszektor.hu
Novemberben a lengyel friss zöldségpiacon némi javulás következett be a hazai karfiol kínálatában, ami olyan jelentős volt, hogy a hónap elejéhez képest 29%-kal, 3,50-5,00 PLN/db (300-425 Ft/db) közé csökkentek a nagybani piaci árak. Ez a jelenség tavaly is bekövetkezett, igaz, akkor az ármérséklődés jóval szerényebb mértékű, mindössze 14%-os volt. És az idei évben volt is honnan csökkenni: a november közepére kialakult árszint még így is mintegy 30%-kal magasabb, mint az előző 10 évben mért legmagasabb átlagár.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 2023-as magas árszint oka, hogy Lengyelországban az idei évben a korábbiaknál jóval kisebb karfioltermést takarítottak be: az idei 126 ezer tonna körüli termés messze elmarad például a 2014-es 246 ezer tonnás volumentől. Erre jött még rá a nemzetközi piacokon is tapasztalható relatív keresletnövekedés, mivel a zöldségféle hiánycikknek számít szerte Európában. Spanyolországban most kezdődik a betakarítás, de az ottani kedvezőtlen időjárás nem csak a gyümölcs-, hanem a zöldségtermesztésnek is megártott: jelentős viharok pusztítottak elsősorban Spanyolország déli részén, de a karfioltermelés központjainak tekinthető Murcia és Alicante tartományokban is jelentős károk keletkeztek. Erre az okra vezethető vissza, hogy a murciai termelők által kínált karfiol eladási ára jelenleg legalább 2 euró/darab, ha ugyan van eladásra kínált termék a piacon - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezért nincs is honnan karfiolt importálni, legalábbis jelentős mennyiségben, ami pedig mégis érkezik, az elsősorban a kiskereskedelemben 7,00-8,00 PLN/db (595-680 Ft/db) áron kínált gyenge minőségű (főként Olaszországból importált) áru. Ennek eredményeként döntően a hazai karfiol uralja a piacot, és az import egyelőre még nem jelent konkurenciát. Mivel pedig belföldi termésből is kevesebb van, mint az előző években, nagyon valószínű, hogy a mostani magas árszint huzamosabb ideig kitart majd.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?