Óriási hiány van ebből a zöldségből Európában

Óriási hiány van ebből a zöldségből Európában

agrarszektor.hu
Novemberben a lengyel friss zöldségpiacon némi javulás következett be a hazai karfiol kínálatában, ami olyan jelentős volt, hogy a hónap elejéhez képest 29%-kal, 3,50-5,00 PLN/db (300-425 Ft/db) közé csökkentek a nagybani piaci árak. Ez a jelenség tavaly is bekövetkezett, igaz, akkor az ármérséklődés jóval szerényebb mértékű, mindössze 14%-os volt. És az idei évben volt is honnan csökkenni: a november közepére kialakult árszint még így is mintegy 30%-kal magasabb, mint az előző 10 évben mért legmagasabb átlagár.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2023-as magas árszint oka, hogy Lengyelországban az idei évben a korábbiaknál jóval kisebb karfioltermést takarítottak be: az idei 126 ezer tonna körüli termés messze elmarad például a 2014-es 246 ezer tonnás volumentől. Erre jött még rá a nemzetközi piacokon is tapasztalható relatív keresletnövekedés, mivel a zöldségféle hiánycikknek számít szerte Európában. Spanyolországban most kezdődik a betakarítás, de az ottani kedvezőtlen időjárás nem csak a gyümölcs-, hanem a zöldségtermesztésnek is megártott: jelentős viharok pusztítottak elsősorban Spanyolország déli részén, de a karfioltermelés központjainak tekinthető Murcia és Alicante tartományokban is jelentős károk keletkeztek. Erre az okra vezethető vissza, hogy a murciai termelők által kínált karfiol eladási ára jelenleg legalább 2 euró/darab, ha ugyan van eladásra kínált termék a piacon - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezért nincs is honnan karfiolt importálni, legalábbis jelentős mennyiségben, ami pedig mégis érkezik, az elsősorban a kiskereskedelemben 7,00-8,00 PLN/db (595-680 Ft/db) áron kínált gyenge minőségű (főként Olaszországból importált) áru. Ennek eredményeként döntően a hazai karfiol uralja a piacot, és az import egyelőre még nem jelent konkurenciát. Mivel pedig belföldi termésből is kevesebb van, mint az előző években, nagyon valószínű, hogy a mostani magas árszint huzamosabb ideig kitart majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?