Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.11.19. vasárnap

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.11.19. vasárnap

agrarszektor.hu
Többnyire erősen felhős vagy borult idő várható - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2023.11.19.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2023.11.19.) napon.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2023.11.19.) napon.

2023.11.19. vasárnap: Többnyire erősen felhős vagy borult idő várható. Délutántól nyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, majd ott gomolyfelhők képződnek. Elszórtan várható eső, zápor. Reggel a Dunántúlon, északon, északkeleten változó halmazállapotú csapadék is előfordulhat, a magasabban fekvő helyeken havazás, illetve átmeneti gyenge ónos eső is lehet. Legkisebb eséllyel a délkeleti részeken fordulhat elő csapadék. A délire forduló szél csak néhol élénkül meg.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 11 fok között valószínű, de északkeleten ennél néhány fokkal hidegebb lesz.
Késő este -1 és +7 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyeket megterheli az időjárás, sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedőktől részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2023.11.20 hétfő: Változóan, hazánk északkeleti felén nagyobbrészt erősen felhős lesz az ég. Északkeleten szórványosan, másutt néhol valószínű eső, zápor. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a nyugati, délnyugati szél. Kora délután 9, 15, északkeleten 6, 8 fokot mérhetnek.

Friss híreink:

Ilyen új gépek tarolhatják le a földeket hamarosan: durva, mire képesek

A dán FarmDroid elindította FD20 nevű egységéhez a spot-applikációs rendszert. Ezeket a robotokat eredetileg biogazdálkodók számára fejlesztették ki.

Hiába ódzkodnak az emberek: biztos, hogy rovarokat is fogunk enni a jövőben

A rovarfehérjék kiváló táplálkozási értéket képviselnek és előállításuk alig terheli a környezetet. A rovarokból készült élelmiszerek gyártói azonban kontinensünkön az elfogadás terén még mindig kihívásokkal küzdenek. Az élelmiszeripar azonban egyre inkább felismeri a rovarfehérjékben rejlő lehetőségeket, és törekszik innovatív termékek kialakítására, új piacok meghódítására.

Már nem a kukorica a magyar földek sztárja? Így taszíthatják le a trónjáról

Folyamatosan csökken a gabonafélék betakarított területe és termésmennyisége Magyarországon. A KSH adatai szerint, míg 2018-ban 2,36 millió hektár területről történt betakarítás, addig 2022-ben ez már csak 2,25 millió hektár volt, és a termésmennyiséget tekintve is zuhanás figyelhető meg, a 2018-as 14,93 millió tonnához képest 2022-ben már csak 9,07 millió tonnát sikerült betakarítani itthon. A kukorica 2022-es fekete éve egyértelműen ront a statisztikán, akkor ugyanis 816 643 hektárról, mindössze 2,78 millió tonna termény került betakarításra, ami azt is jelenti, hogy 1,67 millió tonna termés behozatalára volt szükség. A termésátlagokat se búzából, se napraforgóból, se repcéből nem sikerült növelni 2018 óta Magyarországon, azaz 2022-ig folyamatos csökkenés tapasztalható a fő szántóföldi növényeink mennyiségét illetően -tájékoztatta az Agrárszektort a KSH.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Óriási rekord dőlhet meg a magyar állatkertekben 2024-ben: kígyózhatnak a sorok a kasszáknál

Az utóbbi években nagy drágulás érte el a magyarországi állatkerteket. A koronavírus járvány okozta visszaesésből sikerült az intézményeknek talpra állniuk, hamarosan azonban az energiaárak és a magas infláció ismét nagy kihívást jelentett az állatkerteknek. A Pénzcentrum friss körképében arról kérdeztük a hazai intézményeket, hogy az elmúlt egy évben hogyan alakultak a látógatószámok, milyen tapasztalataik vannak az elmúlt év válságairól és mik a kilátások jövőre. Természetesen arra is kiváncsiak voltunk, hogy az egyes állatkertekbe milyen új jövevények érkeztek, születtek az elmúlt évben, illetve melyik állat most a legnagyobb kedvenc.

Oberfrank Pál: az emberek semmiből sem tanulnak, nem követik a valóságot

Már 14 éve dolgozik a Veszprémi Petőfi Színházban Oberfrank Pál, az azóta eltelt időszakban elmondása szerint a társulatra a legbüszkébb, ugyanakkor szeretné elérni, hogy állami elismeréseket kapjanak azok az alkotók, művészek is, akik a megyeszékhelyeken, kistelepüléseken egész életművükkel, szolgálják a színházpártoló, a művészetszerető közönséget. Többek között eről is beszélt lapunknak adott interjújában a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházigazgató.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?