A mérgek nélküli növénytermesztést követeli meg a piac

A mérgek nélküli növénytermesztést követeli meg a piac

Jelenleg érthető módon költségcsökkentő gondolkodás terjed a termelők körében, amely ugyanakkor nem minden esetben jelent racionalizálást, sok esetben inkább spórolást. Ennek hatására a jelenleginél jóval extenzívebb termelési modell elterjedése alakulhat ki, amely magában hordozza az eredménytelenség, a hozam- és bevételcsökkenés kockázatát – hangzott el a Malagrow által megrendezett sajtótájékoztatón szerdán. Eközben a fogyasztók és a kereskedelmi láncok is egyre szigorúbb elvárásokkal szembesítik a termelőket, amely kizárja a szermaradványokat is. A sokféle szempontnak való egyszerre történő megfelelés nem egyszerű. A megoldás nem a biotermelés, hiszen az egy réspiacot tud csak kiszolgálni. Ehelyett a konvencionális és a nem-konvencionális megoldások kombinálása a járható út, amely magában foglalja a költségek átgondolt mérséklését is – hangsúlyozza a cég.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A gazdálkodási környezetet foglalta össze az eseményen Pálinkó Zsolt, a Malagrow kereskedelmi vezetője. Mint fogalmazott: a helyzet nem nevezhető pozitívnak, a termelők fejében negatívabb kép alakult ki, mint más ágazatokban.

Az agrárium, az élelmiszer-előállítás általában válságálló, de ez a mostani válság kicsit más

- fogalmazott.

Az extenzív termelés kockázatos

Olyan szintű változás következett be, ami mind az inputanyag-, mind pedig a terményárakat érinti, amely az ágazatot nagyon kedvezőtlenül érinti. Ami jelenleg a legnagyobb nehézséget okozza a termelőknek, azok a kiszámíthatatlan kilengések az árakban. Az eszenciálisnak mondható nitrogén nyolcszorosára drágult, miközben a terményárak nagymértékben csökkentek.

A csökkenő hozamok miatt mérséklődik az eredmény is, amely magában hordozza azt a kockázatot is, hogy elfordulnak a befektetők az ágazattól, és nem lesz vonzó a fiataloknak sem, amely megnehezíti az amúgy is problematikus generációváltást.

Az a feladatunk most, hogy pozitív jövőképet adjunk a termelőknek

fogalmazott.

Egyre nagyobb elvárások

A termelési környezet is megváltozik, a klímaváltozás komoly kihívásokat jelent, amely az ország egyes területein már az elsivatagodással fenyeget. Az extenzivitás növekedésével ráadásul tovább romlik a talajok állapota, kizsaroljuk a talajt – fogalmazott Pálinkó Zsolt. Ennek eredményeként egyre rosszabb termelési adottságokkal rendelkező ország leszünk.

Két út lehetséges ebben a helyzetben: az egyik a biotermelés, amely nagy precizitást igényel, volumen előállítására alkalmatlan, egy szűkebb, igényes és fizetőképes réteg igényeit szolgálja ki.

A másik út a tradicionális gazdálkodás, amelynek inputköltségei egyre magasabbak, és magában hordozza azt a kockázatot, hogy nem felel meg a szabályozói, vagy fogyasztói elvárásoknak, és adott esetben a szermaradványok miatt kizárja a termelő magát a piacról.

Az a célunk, hogy egy harmadik lehetőséget vázoljunk fel, amely kombinálja a legjobb megoldásokat. Ebben, és a költségoptimalizálásban is fontos a szaktanácsadás, hiszen még a felkészült termelők is először a nagy költségelemekhez nyúlnak először, ha a kiadásokat csökkenteni akarják. Ez az eredményességet nagyban ronthatja – mondta el Pálinkó Zsolt. Hozzátette:

Sem a konvencionális, sem a bio nem járható út

A konvencionális termesztés nem a jövőt jelenti, mert nem tart lépést az új elvárásokkal, miközben a biotermelés kicsi szegmens az áruházok polcain, és a termelői piacon, és jó eredményeket mutat fel a minőség terén, de nem képes volument előállítani. Mindezek miatt alkalmas a hazai agrárium összes szereplőjének, nem tartja el a termelőket – mondta el az eseményen Takács József. A Malagrow szakmai vezetője hozzátette:

A konvencionális gazdálkodásnak be kell férnie az áruházak polcaira, és nagyon fájdalmas a termelőnek, ha a szigorú kereskedelmi szereplők elutasítják az árut a szermaradvány miatt.

A kereskedelmi láncok viszont nagyító alatt vizsgálják a termékeket, amely azt követeli meg, hogy új megoldásokkal termeljenek a gazdák. Erre a biotermelés sem jelent megoldást, hiszen nem eléggé hatékony, egy réspiacot jelent.

A módszerek kombinálása a megoldás

A szakember elmondta: a Malagrow által kínált megoldás a kezdetekben konvencionális kezeléssel indul, amely magába foglalja a talajfertőtlenítést, a gyomirtást, a gomba- és rovarölőzést, és a növényvédelem végén hagynak elegendő időt az adott szerek lebomlásának. Ebben az utolsó szakaszban már nem konvencionális termékekkel segítik, illetve védik a növényt. Ebben a fázisban is van rovar- és gomba-kártevő, amelyet nem konvencionális termékekkel lehet gyéríteni a szermaradvány kockázata nélkül.

A növényélettan ismerete előny

Valójában a leginkább a növénytermesztési tápanyag-utánpótlási megoldásokról ismert Malagrow nem csak a biostimulátorokban van otthon, hanem általában a növényélettanban, amelyben nagy potenciál van a termelést illetően is.

– mondta el az eseményen Malatinszki György, a Malagrow ügyvezető igazgatója. Hozzátette: ez a szaktudásra alapuló alternatív növényélettani megközelítés jelenti a választ a termelékenység és a megfelelőség elvárásaira.

A hatóanyag-alapú gondolkodás áll szemben a hatásalapú gondolkodással, az utóbbi a célravezető megoldás. A mérgek nélkül biztosított hatékony növényvédelem a célunk, amely egyszerre felel meg a fogyasztói és a hatékonysági elvárásoknak.

jelentette ki.

A biostimulátorokat sem szabad elengednünk, de tény az, hogy a piac nagyon felhígult az utóbbi években, számos szereplő kínál ilyen termékeket, amely mögött sok esetben nincsenek tudományos eredmények, kísérletek. A nagy, konvencionális termékeket gyártó cégek is elindultak az alternatív növényvédelem irányába, de nekik továbbra is értékesíteniük kell a korábbi, jól ismert termékeiket is – jegyezte meg.

Az emberek egészséges, jó termékeket akarnak venni, a termelőknek ezt úgy kell biztosítaniuk, hogy megfelelnek a nagyon szigorú elvásároknak. A Malagrow ért a növények nyelvén, ezért tud hatékony megoldásokat kínálni a gazdáknak – hangsúlyozta Malatinszki György.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?