Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.02.21. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.02.21. szerda

agrarszektor.hu
A reggeli felhősebb időt követően a nagyrészt gomolyfelhős időben legalább néhány órára kisüt a nap, emellett egy széteső front felhőzete is átvonul felettünk - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.02.21.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.02.21.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.02.21.) napon.

2024.02.21. szerda: A reggeli felhősebb időt követően a nagyrészt gomolyfelhős időben legalább néhány órára kisüt a nap, emellett egy széteső front felhőzete is átvonul felettünk. Este nyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel. Helyenként, főként a nap első felében valószínű kisebb eső, zápor. Az általában nyugati, északnyugati szél több helyen lesz élénk, majd délután délnyugatira, délire fordul a légáramlás, és átmenetileg mérséklődik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között valószínű.
Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nem terheli az arra érzékenyek szervezetét.

A következő napon várható időjárás

2024.02.22 csütörtök: Jobbára erősen felhős lesz az ég, néhány órás napsütés reggel a keleti határvidéken, napközben a Nyugat-Dunántúlon lehet. Számottevő csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szél a Dunántúlon megerősödik, sőt ott viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 és 16 fok között valószínű, de Borsod északi részein kissé hűvösebb lesz.

Friss híreink:

Keserű méz: váratlan fordulat az ukrán importnak adott zöld lámpa

A lehető legváratlanabb fordulatot jelentette a méhésztársadalomnak az, hogy egy hétfő este megjelent kormányrendelet kivette a mézet az importtilalom alá eső ukrán termékek közül, ezzel korlátlanul és vámmentesen jöhet Magyarországra az ukrán méz. A hazai méhészeti ágazat régóta szenved a lanyha kereslettől és a mélyponton mozgó felvásárlási áraktól, az olcsó, nagy tömegben érkező ukrán méz miatt további, jelentős pozícióromlástól tartanak a termelők. A szakminisztérium szerint ugyanakkor a tilalom rontotta a mézkereskedők versenyképességét európai szinten, márpedig működésük fontos a magyar méz exportja miatt is. Bross Péter OMME-elnök pedig úgy nyilatkozott: tévedés azt hinni, hogy a gyenge felvásárlási árakat az ukrán méz okozza, az ugyanis nem képes az itthoni árakat alakítani, csak európai szinten hat a piacra.

Itthon is gyárthatnák ezt a népszerű italt, mégsem teszik: megtudtuk, miért

Magyarország köztudottan kedvező mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik, a növényi italok alapanyagát jelentő mezőgazdasági termékek egy részét - főként a zabot, a szóját és kisebb mértékben a rizst - nagy mennyiségben termesztik itthon. Más népszerű alapanyagok, például a kókusz vagy a mandula pedig importálhatók lennének. Felmerülhet bennünk a kérdés, vajon mi az oka annak, hogy hazánkban egyetlen vállalkozás sem állít elő növényi italokat ezekből az alapanyagokból. Ennek lehetséges okairól, kilátásairól Berezvai Zomborral, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusával jártunk utána.

Kulik Zoltán: 2024-ben nem lesz árcsökennés a magyar takarmányiparban

2024-ben nem lesz csökkenés a magyar takarmányiparban - mondta el az Agrárszektornak Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója. A vállalat zöldmezős beruházással egy új takarmányüzemi gyártóbázist létesített tavaly, amiért elnyerte az Év agrárberuházása díjat az Agrárszektor 2023 Konferencián. Kulik Zoltán szerint az elmúlt hónapok a takarmánygyártás szempontjából kifejezetten csendesek voltak, és a következő fél év során sem várható nagyobb mozgás a piacon.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Rossz hírt kaptak a magyar családok: befuccsolt a támogatás, ők lemondhatnak álmaik otthonáról

A magas kamatkörnyezetnek és a reálbérek csökkenésének köszönhetően 2023 a legkevésbé sem nevezhető a jelzáloghitelezés évének tavaly mindössze 594,8 milliárd forintnyi új lakáshitel került kihelyezésre, szemben a 2022-es 1 195,3 milliárd forinttal. A visszaesés tehát igen látványos, bő 50 százalékos. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy vajon egyenlő mértékben estek-e vissza a különböző hitelcélokra felvett hitelek? Az alábbiakban erre keressük a választ. Ami biztosan látszik az az, hogy a magyar lakosságot csupán az állami támogatások, kedvezményes hitelek képesek az új ingatlanok vásárlása, építése felé terelni.

Meglepő, mi derült ki a magyar sertéshúsról: ezt sokan nem gondolták volna, tényleg igaz?

Egyre nehezebb jó minőségű sertéshúshoz jutni, pedig úgy tűnik, hogy nagyon is lenne rá igény. Legalábbis ezt bizonyította az a böllérverseny, amit egy Somogy vármegyei kis faluban, Darányban tartottak. A statisztikák szerint egyre kevesebb sertéshúst fogyasztunk, de a közétkeztetésben mégis nagyobb sikernek örvend az, ha ebből készült rántott hús, pörkölt vagy tarja kerül az asztalra. De mennyire számít ma vásárlóként, hogy nyomon követhető legyen, hogyan lett tartva és mit evett a vágásra szánt sertés? Van-e igény ma a háztáji sertéstartásra? Melyik húsnak a legnagyobb az élvezeti értéke? És vajon mitől lesz igazán magyaros és ízletes a jól elkészített sertéshús? A HelloVidék többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ az amatőr böllérek megmérettetésén.  

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?