Külföldről jön a munkaerő ezekre a földekre: már nincs elég helyi melós

Külföldről jön a munkaerő ezekre a földekre: már nincs elég helyi melós

agrarszektor.hu
Az előző évihez képest pozitívabban alakul a 2024-es görög szamócaszezon, de a termés mennyisége várhatóan kevesebb lesz. Az ágazatnak jelenleg három igazán nagy kihívással kell szembenéznie: a munkaerőhiánnyal, a szaporítóanyag minőségével és az éghajlatváltozással.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A görög szamócaszezon pozitívabban alakul, mint az előző évi, mondja Alexandros Polydoropoulos, a görög szamócaexportőr Labidino SA agronómusa. A szakember szerint az idei szamócaszezon lefutása meglehetősen kielégítő. A kereslet nagyobb, mint tavaly, az egész szamócaágazat fejlődik. A minőség is egyértelműen jobb, mint 2022-23-ban volt, és örülnek, hogy az ügyfeleik panaszai valóban korlátozottak - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Alexandros Polydoropoulos szerint

mindkét tényező hozzájárult ahhoz, hogy jó árakat érjünk el a szezon elején. A kereslet most igazán nagy, mindenki a görög szamócát keresi. A kínálat azonban nem elegendő a piaci igények kielégítésére. Ettől eltekintve úgy tűnik, hogy a görög szamóca az európai országok piacán is megállja a helyét, máris elnyerte a fogyasztók elismerését.

Az agronómus elmondta, hogy a nagyobb terület ellenére a szamóca mennyisége idén összességében alacsonyabb. Úgy tűnik, hogy a mennyiségek csökkentek, körülbelül 15%-kal alacsonyabbak a tavalyi mennyiséghez képest - mondta a szakember, aki szerint a legfontosabb tényező, amely ehhez hozzájárul, a növények alacsonyabb termőképessége. Továbbá a szezon eleji rossz telepítés és a későbbi enyhe, száraz tél nem segítette a növényeket abban, hogy olyan feltételeket teremtsenek a termőképességhez, mint amilyet általában elvárnának tőlük. Ez a visszaesés valószínűleg azért nem látszik annyira a piacon, mert a szamóca termesztési területe akár 10-15%-kal is növekedett a tavalyi évhez képest - tette hozzá.

Alexandros Polydoropoulos szerint az ágazatnak jelenleg három igazán nagy kihívással kell szembenéznie: a munkaerőhiánnyal, a szaporítóanyag minőségével és az éghajlatváltozással. Ami a munkaerőt illeti, igyekeznek külföldről - olyan országokból, mint Egyiptom, India, Nepál és mások - munkaerőt hívni, mivel a helyi lakosok számára ez a munka nem vonzó. A faiskolákból származó fiatal növények minőségével is komoly gondjaik vannak. A növények telepítése az évek során egyre rosszabb, a fiatal növények pusztulási aránya az átültetést követő első hetekben egyre magasabb. Ezzel az elmúlt években nem kellett foglalkozniuk. Ezért igyekeznek olyan ellenálló és robusztus fajtákat választani, amelyek jól alkalmazkodnak a termesztési rendszerükhöz.

Az éghajlatváltozás, különösen az átlaghőmérséklet emelkedése és a csapadék csökkenése közvetlenül érinti a termést. A felszíni és a felszín alatti vízkészlet korlátozottan áll rendelkezésre, a növények szezon eleji gyökeresedését tovább nehezíti a magas hőmérséklet. Már most hatékonyabb rendszereket alkalmazunk a vízfelhasználás terén, valamint igyekszünk kiküszöbölni minden vízveszteséget

- mondta Alexandros Polydoropoulos.

A szamócaszezon nagyon erős árakkal indult, de azóta leállt. Polydoropoulos azonban reméli, hogy a szezon vége előtt újabb emelkedés várható. Mint mondta, a fő piacuk Közép- és Kelet-Európa. Jelenleg Németországba, Ausztriába, Lengyelországba, Szerbiába és Ciprusra exportálnak. Mindig nyitottak az új piacok elérésére, ez a törekvésük folyamatos - mondta, hozzátéve, hogy március első hetéig az árak igazán kielégítőek voltak, akár 20-25%-kal magasabbak voltak az előző szezonhoz képest. Ezt követően az ár csökkenni kezdett, mivel több gyümölcs került a piacra, most 2,2-2,4 euró/kg körül van.

Ebben az időszakban általában csökken a termelés, így az árakkal kapcsolatos várakozásunk az, hogy ebben a hónapban remélhetőleg emelkedni fognak, továbbá reméljük, hogy a szezon végéig jó szinten tudjuk tartani a kereskedelmet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?