Kilenchavi csúcson a búza ára

Kilenchavi csúcson a búza ára

agrarszektor.hu
Az európai búza határidős jegyzései pénteken több mint kilenc hónapja a legmagasabb szintre emelkedtek, mivel egyre nagyobb aggodalomra ad okot a száraz és hideg időjárás okozta lehetséges terméskiesés a legnagyobb búzaexportőr Oroszországban – írja a Reutersre hivatkozva a Brecorder.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Fagy és szárazság

Miután az orosz hatóságok csütörtökön közölték, hogy néhány, ebben a hónapban fagyok által sújtott gabonaövezetben újravetik a termést, az éjszakai újabb fagyokról szóló jelentések tovább növelték az orosz búzát ért károk miatti aggodalmakat.

A Sovecon 3,4 millió tonnával, 89,6 millió tonnára csökkentette Oroszország 2024-es búzatermésére vonatkozó előrejelzését, ami már a tavalyi 92,8 millió tonna alatt van - közölte a tanácsadó cég pénteken.

A csökkent kínálat mellett is a legnagyobb exportőr

Az Euronext ülésszakának vége felé közzétett, széles körben figyelemmel kísért világtermés-előrejelzésében az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szintén alacsonyabb orosz búzatermést prognosztizált 2024/25-ben, bár az ország továbbra is messze a világ legnagyobb exportőre marad.

Franciaországban az ország fő búzatermésének állapota a múlt héten kissé javult, de még mindig a leggyengébb volt az elmúlt négy évben, derült ki a FranceAgriMer mezőgazdasági hivatal adataiból. A kukorica vetése jóval elmaradt az elmúlt évek átlagos ütemétől. A kereskedők arra várnak, hogy az idei év eddigi nedves időjárása után a héten várható meleg időjárás fellendíti-e a szántóföldi munkákat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?