2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.30. csütörtök

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.30. csütörtök

agrarszektor.hu
A többórás napsütés mellett fátyolfelhők lesznek az égen és erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2024.05.30.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2024.05.30.) napon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2024.05.30.) napon.

2024.05.30. csütörtök: A többórás napsütés mellett fátyolfelhők lesznek az égen és erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Utóbbiból késő délelőttől egyre több helyen, nagyobb számban a Budapest-Szeged vonaltól keletre pattannak ki záporok, zivatarok. Emellett helyenként a Nyugat- és Dél-Dunántúlon, valamint a Dél-Alföldön is előfordulhatnak csapadékgócok. A zivatarokat intenzív csapadék és erős vagy viharos széllökés kísérheti. Zivataroktól függetlenül legfeljebb időszakos szélélénkülés fordulhat elő.

A hőmérséklet délután 24 és 29, késő este 15, 21 fok között valószínű.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nem terheli az arra érzékenyek szervezetét.

A következő napon várható időjárás

2024.05.31 péntek: Erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett több órára kisüthet a nap. Több helyen, akár több alkalommal is előfordul zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is kialakul. Erős vagy viharos széllökések csak zivatar környékén várhatók. A minimum-hőmérséklet 10, 16, a maximum 22 és 29 fok között valószínű.

Friss híreink:

Most kiderül: valóban kell napelem a földekre Magyarországon?

Az elmúlt időben egyre több földön találkozhattunk napelemekkel vagy napelemparkokkal. Ez annak tudható be, hogy egészen idáig a naperőmű fejlesztések virágkorát éltük meg, köszönhetően a mára már kivezetett KÁT rendszernek. Mormer Miklós, a Solar Markt Csoport projektigazgatója az Agrárszektornak elmondta, hogy a korábbi évekre jellemző volt a termőföldek értékesítése naperőmű fejlesztés céljából, azonban tekintettel arra, hogy a magyar villamosenergia-hálózat további bővítése nélkül további csatlakozási pontok kiosztására egyelőre nincs lehetőség, ebben ma már nem érdemes gondolkozni. De miért fontos mindez a mezőgazdaság számára? Mi az a zöld energia? Ezekre és sok más kérdésre is kerestük a választ.

Ekkora a baj? Tényleg be kellene fejezni a szántást Magyarországon?

Egyre fontosabb szemponttá válik Magyarországon is, hogy a gazdálkodók fenntartható módon gazdálkodjanak mezőgazdasági területeiken. Előtérbe kerülnek a forgatás nélküli és talajkímélő művelési módok, illetve a fenntartható talajjavítás modern lehetőségei. A Portfolio AgroFuture 2024 konferencián a  szakértők a témával kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésben többek között arról is beszéltek, hogy milyen fenntartható talajművelési megoldások közül választhatnak a termelők.

Kiderült: ezért veszi sok magyar a külföldi élelmiszert itthon

Fontos, hogy a magyar fogyasztók magyar terméket vásároljanak, de ezt csak úgy érhetjük el, ha a legjobb ár-érték arányt tudunk biztosítani nekik. Jelenleg még azt tudom mondani, hogy inkább együnk kicsit kevesebb, de jobb minőségű, finomabb élelmiszert - nyilatkozta az Agrárszektornak Giacomo Pedranzini, a Kométa ügyvezető igazgatója, Kecskeméten, a Portfolio AgroFood 2024 Konferencián. Kifejtette azt is, hogy mit lehetne tenni a folyamatos importnyomás ellen, valamint beszélt arról is, hogy miért a konferencián írták alá az új élelmiszeripari kezdeményezésüket, az HonestFood-ot.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Nem hiszed el: itt nyaralnak a magyar szupergazdagok 2024-ben, 5 millió/fő

A turizmus és azon belül is a luxus utazások az egyik leggyorsabban növekvő szegmens ma a világon, globális piacának méretét 2023-ban 1,38 billió dollárra becsülték, és 2030-ig várhatóan 7,9%-kal fog növekedni. Az olyan kedvező tényezők, mint a növekvő politikai stabilitás, a nemhez, etnikai hovatartozáshoz, szexuális irányultsághoz és fajhoz való hozzáállás javulása, valamint az alkalmazkodóbb vízumszabályozás csak tovább növelik a piac méretét, ahogy "nagy nettóértékű egyének" számának emelkedése is, azaz a gazdagoké. De hogy mi számít ma abszolút egzotikus úti célnak, hová utaznak azok, akik akár 5 millió forintot rá tudnak szánni egy nyaralásra fejenként, azt Csonki Ádám, utazási, turisztikai szakértő szakértő árulta el a Pénzcentrumnak.

Ennek a fele se tréfa: eltűnhetnek a magyar boltokból a kedvenc söreink is?

A klímaváltozás a sörfőzdék dolgát is megnehezítheti. Ahogy minden ágazatban, úgy a sörfőzés világában is egyre több lépést kell tenni a fenntarthatóbb működés, gyártás felé. Nem beszélve arról, hogy a felmelegedés az alapanyagokra is nagy hatással van, hiszen a komló és az árpa is kényes növények, nem egyszerű a termeszétsük. Hogy boldogulnak a magyar sörfőzdék? Milyen nehézségeket kellett megoldaniuk az elmúlt években? Milyen terveik vannak a jövőre nézve? A HelloVidéknek Magyar Zoltán, az UGAR Brewery ügyvezetője és Szilágyi Tamás, a Mad Scientist alapító/vezérigazgatója mesélt a hazai sörfőzdék helyzetéről.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31