2021. február 26. péntek Edina

Hírek - Növény

3 millió autó széndioxid-kibocsátását kötik meg a hazai erdők

Magyarország 90 év alatt megduplázta erdőterületét, ami azt jelenti, hogy az országban mintegy 2 millió hektár erdő van, ez hazánk területének több mint 20 százaléka. Készül az új erdőtörvény, amely az erdőtelepítések egyszerűsítését célozza, és jelentős könnyítéseket tartalmaz majd a magánerdő-gazdálkodók számára, például adminisztráció-csökkentést tesz lehetővé. Az erről szóló módosítás vitája előreláthatólag két héten belül megkezdődik az Országgyűlésben.
 
 

Az erdők nagysága Magyarországon folyamatosan, évente 5-10 ezer hektárral gyarapszik, és az erdőterületek fele állami tulajdonban van - minderről Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszélt március 21-én Budapesten, az Erdők Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen. A tárcavezető elmondta, hogy a magyar erdők által megkötött széndioxid mennyisége mintegy 3 millió személygépkocsi kibocsátásával egyenlő.

Fazekas Sándor szerint az erdőterület az ország egyik legfontosabb természeti erőforrása, a nemzet kiemelkedő jelentőségű kincse. Védelmi funkciójában a biológiai sokféleség megtartó ereje, a gazdasági funkcióban a fa megújuló energia- és nyersanyagforrásként szolgál, a minőségi élet egyik alapfeltétele. Emellett az erdő közjóléti funkciójában számos egészségügyi, szociális, turisztikai, valamint oktatási és kutatási területen szolgálja az embereket.

Fotó: Pelsőczy Csaba/Kormány.hu

A tárca arra törekszik, hogy az erdőgazdálkodás pozitív folyamatai tartósak legyenek. Ezért az új erdőtörvény az erdőtelepítések egyszerűsítését, a magánerdő-gazdálkodók számára könnyítéseket, például adminisztráció-csökkentést tesz lehetővé. Célkitűzés az is, hogy a különböző eljárási díjak csökkenjenek, illetve megszűnjenek. A miniszter szerint az erdőtörvény módosításának vitája - előreláthatólag - két héten belül megkezdődik az Országgyűlésben.

Az Erdők Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen Fazekas Sándor és Bitay Márton, a földművelésügyi tárca állami földekért felelős államtitkára kitüntetéseket adott át. Munkájuk elismeréseként hatan a Pro Silva Hungariae Díjat, négyen a Pro Silva Hungariae Emlékplakettet, tizenhatan pedig Miniszteri Elismerő Oklevelet vehettek át.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu