2020. október 27. kedd Szabina

Hírek - Növény

A Bayert az ág is húzza: megint kapott egy büntetést egy tájékozatlan gazda miatt

Két nagy növényvédőszer-gyártót büntetett most meg egy amerikai bíróság, mindkettő fellebbezésre készül. Az egyikük, a Bayer, már nagyon rutinos ebben. Ez alkalommal egy tájékozatlan amerikai farmer perelte be sikerrel.
 
 

Egy amerikai gazdának 265 millió dollárt ítélt a bíróság, miután megállapította, hogy Bayer és a BASF dikamba hatóanyagú gyomirtója felel a barackültetvénye kipusztulásáért. A Bayer „egyértelműen nem ért egyet” a szombati (február 15-i) ítélettel, és „haladéktalanul fellebbezni” fog. A BASF hasonlóképpen nyilatkozott - írja a farminguk.com.

A Missouri államban élő őszibarack-termelő, Bill Bader azért perelte be a német agrokémiai óriásokat, mert szerinte a gyomirtójuk tehet a barackfák pusztulásáról. Azt állítja, hogy a gyomirtó a szomszédos gazdaságokból sodródhatott át a fáira. A Bayer szerint nem mutattak be a bíróságon olyan bizonyítékot, ami alátámasztotta volna, hogy a dikamba a felelős a károkért. Azonkívül emlékeztetett rá, hogy a gyomirtásnak csak egyik módja az, hogy a dikambára rezisztens növényeket vetünk, majd ezeket lepermetezzük a gyomirtóval. Legalább ennyire fontos az integrált növényvédelem, ami nem a genetikailag módosított növények termesztésére, hanem a technológia komplex fejlesztésére törekszik.

Ezzel azt akarták mondani, hogy ha még kimutatható is lett volna a dikamba az állományban, akkor is kérdéses, hogy kinek a hibájából került a fákra olyan mennyiségben, hogy azok elpusztulhassanak. Nem ártana ugyanis tudni, hogy a dikambás állománypermetezés csak a vele szemben ellenálló kultúrákban lehetséges a haszonnövény károsodása nélkül. Hogy egyértelműbb legyen a nyilatkozat, a Bayer hozzáfűzte: a génmódosított növények és a hozzájuk kapcsolt technológia csakis együtt alkalmazva biztonságosak, és csakis úgy, ahogy az az utasításban le van írva. Az amerikai bíróság ezt nemigen érthette, így 265 millió dollár fizetésére kötelezte a Bayert.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu