A koronavírus a műtrágyapiacot sem kíméli: sok gyártó teljesen leállíthatja a termelést

A koronavírus a műtrágyapiacot sem kíméli: sok gyártó teljesen leállíthatja a termelést

agrarszektor.hu
Őszre nem lesz elég műtrágya, az elérhető készlet pedig jelentősen megdrágul - véli Dávid Tamás, a Keleti Agrár Kft. ügyvezetője. A szakember szerint az európai gyárak félgőzzel üzemelnek vagy leállnak, az orosz, afrikai, amerikai gyártók pedig örülnek, ha a saját térségüket el tudják majd látni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Dávid Tamás szerint jelentős krízist hozhat a műtrágyapiacon a koronavírus, illetve a globális járvány nyomában elrendelt számos intézkedés - írja közleményében a Keleti Agrár Kft. A szakember hozzátette, a jelenlegi helyzetben az európai műtrágyagyártók csökkentik, esetleg teljesen leállítják a termelésüket, az Európán kívüli gyártók pedig elsősorban a belső piacaikra koncentrálnak. Utóbbi igaz Oroszország és Afrika egyes országai, például Marokkó esetében, de ugyanez a helyzet az amerikai kontinensen is. 

Úgy ítéljük meg, hogy az Európán belüli kapacitáscsökkenés, és a más kontinenseken is bekövetkező szűkösség miatt nyárra és őszre súlyos műtrágyahiány léphet fel. Mire tehát az őszi vetések előtti műtrágyázás esedékes lenne - például az őszi káposztarepce vagy a kalászos gabonák esetében - sok esetben hiánycikk lehet majd a műtrágya, a meglévő készletek pedig egészen biztosan jelentősen drágulni fognak. Ez már a jövő évi terméseredményekre is kihatással lehet szerte Európában

 - emelte ki az ügyvezető. 

Forrás: Keleti Agrár Kft. 

Dávid Tamás elmondta: mindezek miatt már most érzékelhető, hogy a tudatosan tervező gazdák az egyre mélyülő krízis miatt igyekeznek mielőbb lekötni az őszi műtrágyát, mielőtt hiány lépne fel, és az árak komolyan emelkednének. Mindeközben a tavaszi műtrágyázás időszaka is tart. A szakember tájékoztatott, hogy cégükhöz Oroszországból érkeznek majd szállítmányok a következő időszakban, de a műtrágya leszállításánál szigorú biztonsági előírásokat vezettek be: közvetlen kontaktus nélkül, szájmaszk és fertőtlenítőszer alkalmazásával viszik ki a gazdáknak a megrendelt árut - emelte ki. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?