2022. május 20. péntek Bernát, Felícia

Hírek - Növény

A mérések rögzítése óta az idei volt a második legmelegebb november

Az idei volt a második legmelegebb november a Földön a mérések dokumentálása, 1880 óta, közölte az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).
 
 

A szárazföld és az óceánok felszín fölött mért kombinált globális átlaghőmérséklet 2020 novemberében 0,97 Celsius-fokkal haladta meg a 20. század 12,9 Celsius-fokos átlagát. A NOAA megállapítása szerint ez volt a második legmelegebb november a mérések nyilvántartása óta. A rekordot 2015 novemberében mérték, amikor a globális átlaghőmérséklet 1,01 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi átlagál.

A tíz legmelegebb novembert 2004 óta mérték, az öt legmelegebb novembert pedig 2013 óta jegyezték fel.
Az idei november egyúttal a 44. az egymást követő novemberek és a 431. az egymást követő hónapok sorában, amelyeknek hőmérséklete - legalábbis nominálisan - meghaladta a 20. századi átlagot.

A NOAA jelentése szerint rekordmeleg novemberi hőmérsékleteket észleltek minden kontinens egyes részein és minden nagy óceán egyes térségeiben. A legkiugróbb adatok Alaszka nyugati és északi részéről, Észak-Európából, Észak-Ázsiából, Ausztráliából, Dél-Amerika egyes területeiről, a Csendes-óceán északi részéről, a Bering-tengerről és az Antarktisz egyes nyugati területeiről érkeztek. A hivatal jelentése szerint az Antarktisz egyes nyugati területein a hőmérséklet legalább 3 Celsius-fokkal haladta meg az átlagot novemberben.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!