A növényvédő szerek piacát is megakasztotta a brutális szárazság

A növényvédő szerek piacát is megakasztotta a brutális szárazság

agrarszektor.hu
Sokkal kevesebb gombaölő és rovarölő szert vásároltak a termelők idén áprilisban, mint tavaly ugyanekkor, ami részben annak köszönhető, hogy hetek óta brutális szárazság uralkodik Magyarországon. A műtrágyaforgalom is visszaesett, mintegy a negyedével kevesebbet adtak el a forgalmazók az év negyedik hónapjában, mint márciusban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2020 áprilisában a beérkezett adatok alapján a műtrágyaforgalom a szezonnak megfelelően visszaesett, az előző évhez hasonlóan mintegy a negyedével kevesebbet adtak el a kijelölt forgalmazók, mint egy hónappal korábban - derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentéséből. A legkeresettebb termék a vizsgált hónapban a mészammon-salétrom (MAS) volt, majd ezt követte az ammónium-nitrát. Az elmúlt három hónap (január-március) értékesítései alapján az ammónium-nitrát mennyisége tizede volt a forgalmazott MAS volumenének. Az értékesítési árak a tárgyhónapban az előző hónaphoz képest 2,5-10 százalékkal tovább emelkedtek a kálium-klorid kivételével. Az értékesítési árak tavaly áprilishoz képest még mindig elmaradnak a legtöbb termék esetében, azonban az ammónium-nitrát és a NPK 15:15:15 ára átlagosan 4-5 százalékkal meghaladta az előző évi árszintet.

A növényvédő szerek esetében az előző hónapban érzékelt megnövekedett kereslet 2020 áprilisában lecsendesedett, a vizsgált szerek forgalma közel a fele volt az egy hónappal ezelőttinek. Az előző év áprilisához viszonyítva a gombaölők és a rovarölők iránti kereslet alacsonyabb volt a tárgyhónapban, köszönhető annak, hogy már korábban felvásárolták az ebben az időszakban keresett termékeket, illetve a nagyon száraz időjárás is befolyásolhatta a kisebb forgalmat. Egyedül a gyomirtók iránt volt nagyobb érdeklődés idén áprilisban, mint egy évvel korábbi ugyanezen időszakban. Ennél a termékkategóriánál mintegy 10 százalékkal volt magasabb a forgalom idén tavaly áprilishoz mérten. Az értékesítési árak vegyesen mozogtak a tárgyhónapban az előző hónap áraihoz képest, a gombaölők kivételével, amely termékkategóriánál az árak emelkedtek. A másik két kategóriánál azonban az árak csökkenése egyes termékek esetében alig volt érzékelhető. Azoknál a termékeknél viszont, ahol nőtt az ár, ott 1,4-11 százalékos volt a különbség. Az előző év áprilisához képest az értékesítési árak a tárgyhónapban minden vizsgált termék esetében növekedett (+4,7-20 százalékkal).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?