2021. június 23. szerda Zoltán

Hírek - Növény

A növényvédő szerek piacát is megakasztotta a brutális szárazság

Sokkal kevesebb gombaölő és rovarölő szert vásároltak a termelők idén áprilisban, mint tavaly ugyanekkor, ami részben annak köszönhető, hogy hetek óta brutális szárazság uralkodik Magyarországon. A műtrágyaforgalom is visszaesett, mintegy a negyedével kevesebbet adtak el a forgalmazók az év negyedik hónapjában, mint márciusban.
 
 

2020 áprilisában a beérkezett adatok alapján a műtrágyaforgalom a szezonnak megfelelően visszaesett, az előző évhez hasonlóan mintegy a negyedével kevesebbet adtak el a kijelölt forgalmazók, mint egy hónappal korábban - derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentéséből. A legkeresettebb termék a vizsgált hónapban a mészammon-salétrom (MAS) volt, majd ezt követte az ammónium-nitrát. Az elmúlt három hónap (január-március) értékesítései alapján az ammónium-nitrát mennyisége tizede volt a forgalmazott MAS volumenének. Az értékesítési árak a tárgyhónapban az előző hónaphoz képest 2,5–10 százalékkal tovább emelkedtek a kálium-klorid kivételével. Az értékesítési árak tavaly áprilishoz képest még mindig elmaradnak a legtöbb termék esetében, azonban az ammónium-nitrát és a NPK 15:15:15 ára átlagosan 4–5 százalékkal meghaladta az előző évi árszintet.

Online agrárkonferenciát szervez május 28-án a Portfolio gazdasági portál a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásairól. Az eseményen megtudhatja, milyen állapotban kerül ki a magyar agrárium a világjárvány miatti sokkból, és milyen támogatási, szabályozási, piaci változások történtek, illetve várhatók az ágazatban. Ha naprakészen szeretne tájékozódni a kialakult rendkívüli helyzetr?l, vegyen részt online agrárkonferenciánkon május 28-án!

A növényvédő szerek esetében az előző hónapban érzékelt megnövekedett kereslet 2020 áprilisában lecsendesedett, a vizsgált szerek forgalma közel a fele volt az egy hónappal ezelőttinek. Az előző év áprilisához viszonyítva a gombaölők és a rovarölők iránti kereslet alacsonyabb volt a tárgyhónapban, köszönhető annak, hogy már korábban felvásárolták az ebben az időszakban keresett termékeket, illetve a nagyon száraz időjárás is befolyásolhatta a kisebb forgalmat. Egyedül a gyomirtók iránt volt nagyobb érdeklődés idén áprilisban, mint egy évvel korábbi ugyanezen időszakban. Ennél a termékkategóriánál mintegy 10 százalékkal volt magasabb a forgalom idén tavaly áprilishoz mérten. Az értékesítési árak vegyesen mozogtak a tárgyhónapban az előző hónap áraihoz képest, a gombaölők kivételével, amely termékkategóriánál az árak emelkedtek. A másik két kategóriánál azonban az árak csökkenése egyes termékek esetében alig volt érzékelhető. Azoknál a termékeknél viszont, ahol nőtt az ár, ott 1,4–11 százalékos volt a különbség. Az előző év áprilisához képest az értékesítési árak a tárgyhónapban minden vizsgált termék esetében növekedett (+4,7–20 százalékkal).

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu