2020. szeptember 26. szombat Jusztina

Hírek - Növény

Az Opus szerez többséget a nagy búzafeldolgozóban

A Mészáros Lőrinchez köthető Opus Global Nyrt. tulajdonába kerül a visontai Viresol Kft. 51 százaléka. A keményítő-, alapanyaggyártással és forgalmazással foglalkozó cég több mint felét 26,7 milliárd forintért vásárolja meg az Opus.
 
 

Mintegy 26,7 milliárd forintos piaci értéken a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Nyrt. igazgatósága elfogadta a visontai Viresol Kft. 51 százalékos üzletrészének apportját - közölte az Opus Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A Viresol eddig a felcsúti Mészáros és Mészáros Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a tiszakécskei Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. tulajdonában volt. A Viresol a régió egyik legnagyobb modern keményítőipari üzeme, a cég keményítő-, valamint alapanyaggyártással és forgalmazással foglalkozik.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!


A független szakértő által elvégzett jövedelem alapú (diszkontált cash flow) módszertani értékelés szerint a Viresol 100 százalékos saját tőkéjének nettó, kötelezettségek nélkül számított becsült piaci összértéke meghaladja az 52,3 milliárd forintot. A tőkeemelés során kibocsátandó új részvényeknél a februárban bejelentett 611 forintos árfolyamot veszik figyelembe.

MTI Fotó: Komka Péter

A Viresol Kft. (Visonta Projekt Kft. néven) 2015-ben azzal a céllal jött létre, hogy megépítse Magyarország egyetlen és a régió egyik legnagyobb búzafeldolgozó üzemét. Tavaly tavasszal indult a Mátrai Erőmű ipari parkjában a zöldmezős beruházás, jelenleg a próbaüzem előkészítése zajlik. A hulladékmentes technológiával működő gyár évi 250 ezer tonna hazai búza feldolgozásával keményítőt, alkoholt, valamint takarmány-alapanyagokat állít elő a hazai és régiós élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipar számára.

A nagyfokú előzetes érdeklődés miatt a beruházás közben döntöttek a termékportfólió és a kapacitás bővítéséről, az újabb üzemegységek 2019 tavaszától további alapanyagokat állítanak elő. Az üzem nettó értékesítési árbevétele meghaladja majd az évi 100 millió eurót és összesen 280 embernek ad munkát.

Az Opus Global Nyrt. igazgatósága annak érdekében döntött a tőkeemelések előkészítéséről, hogy a tőzsdei társaság üzletrészek apportjával szerzett új vagyonelemekkel kiegészülve a BÉT egyik meghatározó, a magyar gazdaság húzóágazatait jól tükröző ipari és termelő társaságává fejlődjön - derül ki a cég tájékoztatójából. Az Opus saját tőkéjét jóval 100 milliárd forint fölé növelheti a megkezdett tőkeemelés-sorozat. A Viresol 51 százalékának megszerzésével az Opus konszolidációs hatáskörébe olyan válallat kerül, amely a társaság várható eredményére, profittermelő képességére és tőkeszerkezetére jelentős pozitívum hatást gyakorolhat .

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu