2021. augusztus 3. kedd Hermina

Hírek - Növény

Brüsszel megvédi a makói zöldséget

Jóváhagyta az Európai Unió, hogy a Makói petrezselyemgyökeret is oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel (ofj) lehessen ellátni. A területi lehatárolás az eredetvédelem alapvető része, így csak a meghatározott településeken termesztett növények kaphatják meg a makói petrezselyemgyökér elnevezést. Az elnevezés alkalmazásának feltétele a meghatározott gyártási technológia használata is.
 
 

A napokban hagyta jóvá az Európai Unió, hogy a makói petrezselyemgyökeret oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel lehessen ellátni. Az elnevezést azok a termékek viselhetik, amelyeket Makó, Csanádpalota, Apátfalva, Ambrózfalva, Csanádalberti, Ferencszállás, Földeák, Királyhegyes, Kiszombor, Klárafalva, Kövegy, Magyarcsanád, Maroslele, Nagyér, Nagylak, Óföldeák, és Pitvaros települések közigazgatási határain belül termelnek.

A bejegyzett elnevezést viselő termékek megjelöléséhez használt egyedi címkéket a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) makói szervezete, a Csanád és Térsége Gazdakör adja ki. Fel kell tüntetni rajtuk a "makói petrezselyemgyökér" szóösszetételt és a megfelelő regisztrációs számot - közölte az Európai Bizottság.

A termékelőállítás területi lehatárolása az eredetvédelem alapvető része.

A földrajzi jelzés valamely táj, helység, kivételes esetben ország neve, amelyet az e helyről származó olyan termékek megjelölésére használnak, amelyeknek különleges minősége, hírneve, vagy egyéb jellemzője lényegileg e földrajzi származásnak tulajdonítható.

A "makói petrezselyemgyökér" védett nevet csak akkor lehet használni, ha a termék teljes mértékben megfelel a termékleírásban megállapított technológiai, minőségi és érzékszervi követelményeknek. Nem használhatók azok a védett névre utaló megnevezések, amelyek az élelmiszerek jelöléséről szóló uniós rendelet alapján alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu