2021. december 2. csütörtök Melinda, Vivien

Hírek - Növény

Brutális szárazság jön: veszély fenyegeti a világ búzatermését

A Science Advances tudományos folyóiratban publikált friss tanulmány szerint veszélyben van a világ búzatermelése, ugyanis az elkövetkező időszak szárazságai a mostaniaknál négyszer komolyabbak lesznek. Az Energy Live News hírportál szerint a probléma a világ búzatermelésének 60%-át fenyegetheti.
 
 

A klímaváltozással összefüggésbe hozható szárazságok az évszázad végére a világ búzatermelésének csaknem kétharmadát veszélyeztethetik. A nemzetközi kutatócsapat által a Science Advances folyóiratban közzétett közös tanulmány arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy a globális felmelegedéssel a komoly vízhiányos helyzetek gyakorisága és mértéke is nőni fog. Ez viszont hátrányosan fogja befolyásolni a nagy vízigényű terményeket, mint például a búza, ami az emberiség egyik legfőbb kalória- és fehérjeforrása. Ha a globális felmelegedés a jelenlegi szintjén marad, a vízhiánnyal küzdő búzatermelő területek aránya világszinten a mostani 15%-ról az évszázad végére akár 60%-ra is nőhet.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A kutatók figyelmeztetnek, hogy ha a párizsi éghajlatvédelmi egyezményben foglaltaknak köszönhetően stabilizálódna is a klímaváltozás mértéke, ezek a negatív hatások akkor is kétszer súlyosabban csapódnának le a világban a mostani állapotokhoz képest 2041 és 2070 között. Az élelmiszertermelésre és élelmiszerbiztonságra vonatkozó jövőbeli felmérésekbe pedig kifejezetten bele kell kalkulálni a hosszan tartó, komoly és közel egyidejű szárazságokat a fontosabb búzatermelő területeken.

A jelentés kitér arra is, hogy ha sikerül is a felmelegedést a 2 Celsius-fokos szinten tartani, ezeknek a kedvezőtlen időjárásoknak a mértéke és gyakorisága, valamint az élelmiszertermelésre gyakorolt hatásuk akkor is példa nélküli lesz. Hogy ez hogyan fogja érinteni az élelmiszerbiztonságot és az élelmiszerárakat, az más tényezőktől is függ még. Az Energy Live News híre itt olvasható eredeti nyelven, a Science Advances folyóiratban publikált tanulmány pedig ezen a linken érhető el.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó