2021. december 8. szerda Mária

Hírek - Növény

Drasztikus lépésre készülnek a lengyelek: így csökkentenék a műtrágyaárakat

A lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, Grzegorz Puda a miniszterelnökkel és a legnagyobb belföldi műtrágyagyártókkal folyatott megbeszéléseket a kritikusság váló műtrágyaárak kormányzati visszafogása érdekében. A cél a műtrágyák árának 30% körüli csökkentése.
 
 

Lengyelországban a két legnagyobb műtrágyagyártó vállalat a Grupa Azoty (év 5 millió tonna) és az Anwil (évi 1 millió tonna, de jövőre már 1,5 millió tonnás kapacitással terveznek) - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A hivatalos tájékoztatás szerint a műtrágyák árának elszabadulását a földgáz drágulása okozta, ami a gyártási költségek több mint 70%-át adja, és különösen nagy az aránya a nitrogénműtrágyák előállításában. Számos európai ország, köztük Hollandia, Franciaország, Németország és Spanyolország máris jelentősen csökkentette a gyártási volument.

A mezőgazdasági miniszter egyben elmondta, hogy Lengyelország nem exportál műtrágyát sem Nyugat-Európa, sem Ukrajna felé. A bejelentés a gazdák megnyugtatására szolgált, akik az előző hetekben tüntetéseket és vasútvonalak lezárását helyezték kilátásba, mivel elterjedt, hogy az egekbe szökő műtrágyaárak közepette egyes cégek külföldre szállítják a hazai gyártású alapanyagot.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó