Elárulta a Bayer: készül a jogszabály, amitől könnyebb lesz a kiskultúrák védelme

Elárulta a Bayer: készül a jogszabály, amitől könnyebb lesz a kiskultúrák védelme

agrarszektor.hu
A fenntartható mezőgazdaság érdekében sokkal többre van ma szükség, mint megtalálni egy új hatóanyagot bizonyos károsító ellen. A jövőben felértékelődik az a szakmai tudás, ami a növények egészségvédelméhez kell. Kratancsik Elvirát, a Bayer Crop Science üzletágának engedélyezési vezetőjét kérdeztük a növényvédelem jövőjéről a kecskeméti Portfólió Agrárium 2020 konferencián. Kiderült: előnyös változások jönnek a kiskultúrák növényvédelmében és már nincs messze a drónos védekezés.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

"A fenntartható termelés egyik alapja az integrált növényvédelem, és az ehhez kapcsolódó okszerűség, ami igazolja a Bayer filozófiáját: lehet többet termelni kevesebbel. A személyre szabott, komplex megoldásokban hiszünk, amiben a vetőmagporfóliónk és a digitális döntéstámogató rendszereink is segítenek" - emelte ki Kratancsik Elvira.

Az engedélyezésért felelős szakember szerint a hatóanyag-kivonások ütemével a fejlesztés nem tudja tartani a tempót, mivel sok esetben az engedélyek megadását teljesíthetetlen feltételekhez köti az Európai Unió. Nem csoda, ha nincs minden évben új hatóanyag a piacon. A rostán kihulló készítményeket leginkább a már meglévő hatóanyagok új formulációi pótolják. Természetesen a Bayer folytatja az új hatóanyagok fejlesztését, és nagy figyelmet fordít a piacon lévő hatóanyagok megújítására, engedélyben tartására is.

Kratancsik Elvira (Fotó: Stiller Ákos)

A szakember megjegyezte: a magyar hatóság kifejezetten együttműködő. Most készül például az a jogszabálymódosítás, amely szerint

minden 6000 hektárnál kisebb felületen termesztett növény kiskultúrának számít, ami megkönnyíti az engedélyek kiterjesztését ezekre a növényekre.

Örvendetes az is, hogy már az EU déli zónájára vonatkozó szermaradék-vizsgálatokat is elfogadja a hatóság a kiskultúrás engedélyezéskor. Folyamatban van a jogalkotás annak érdekében is, hogy a drónos növényvédelem lehetővé váljon. Ez egy összetett téma, hiszen több rendelet módosítására van szükség, így például a légi kijuttatási rendelet drónokra szabására és az alkalmazható légijárművek típusminősítésére. A növényvédőszer-gyártóknak a kérelmek beadása előtt tudniuk kell, hogy a biológiai vizsgálatok elvégzéséhez milyen drónokat engedélyez a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet, és azt is, hogy pontosan milyen és hány ismétlésben elvégzett mérést vár tőlük a Nébih a biztonságos és hatékony védelem bizonyítására.

Azt már látjuk, hogy egyes készítmények a fizikai tulajdonságaik miatt kiszórhatatlanok drónokkal. Mivel ez a légijármű sokkal kisebb lémennyiséggel dolgozik, mint a szántóföldi permetező, azt is ellenőriznünk kell, hogy hatékony marad-e a szer ilyen kis lémennyiséggel. Természetesen így a töménység is nő, ami viszont fitotoxikus tüneteket okozhat - ezt is ki kell szűrnünk"

 - sorolta a felmerülő problémákat Kratancsik Elvira. Megnyugtatandó a fogyasztókat hozzátette: a Nébih csak olyan megoldásokat engedélyez, amelyek nem jelentenek elfogadhatatlan kockázatot a környezetre és a humán egészségre. A Bayer képviselője szerint ez egyben azt is jelenti, hogy a növényvédelem engedélyezett gyakorlata környezeti szempontból fenntarthatónak minősül, de természetesen csak abban az esetben, ha a termelők maradéktalanul betartják az okiratban előírtakat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?