2021. március 7. vasárnap Tamás

Hírek - Növény

Elárulta a Bayer: készül a jogszabály, amitől könnyebb lesz a kiskultúrák védelme

A fenntartható mezőgazdaság érdekében sokkal többre van ma szükség, mint megtalálni egy új hatóanyagot bizonyos károsító ellen. A jövőben felértékelődik az a szakmai tudás, ami a növények egészségvédelméhez kell. Kratancsik Elvirát, a Bayer Crop Science üzletágának engedélyezési vezetőjét kérdeztük a növényvédelem jövőjéről a kecskeméti Portfólió Agrárium 2020 konferencián. Kiderült: előnyös változások jönnek a kiskultúrák növényvédelmében és már nincs messze a drónos védekezés.
 
 

"A fenntartható termelés egyik alapja az integrált növényvédelem, és az ehhez kapcsolódó okszerűség, ami igazolja a Bayer filozófiáját: lehet többet termelni kevesebbel. A személyre szabott, komplex megoldásokban hiszünk, amiben a vetőmagporfóliónk és a digitális döntéstámogató rendszereink is segítenek" – emelte ki Kratancsik Elvira.

Az engedélyezésért felelős szakember szerint a hatóanyag-kivonások ütemével a fejlesztés nem tudja tartani a tempót, mivel sok esetben az engedélyek megadását teljesíthetetlen feltételekhez köti az Európai Unió. Nem csoda, ha nincs minden évben új hatóanyag a piacon. A rostán kihulló készítményeket leginkább a már meglévő hatóanyagok új formulációi pótolják. Természetesen a Bayer folytatja az új hatóanyagok fejlesztését, és nagy figyelmet fordít a piacon lévő hatóanyagok megújítására, engedélyben tartására is.

Kratancsik Elvira (Fotó: Stiller Ákos)

A szakember megjegyezte: a magyar hatóság kifejezetten együttműködő. Most készül például az a jogszabálymódosítás, amely szerint

minden 6000 hektárnál kisebb felületen termesztett növény kiskultúrának számít, ami megkönnyíti az engedélyek kiterjesztését ezekre a növényekre.

Örvendetes az is, hogy már az EU déli zónájára vonatkozó szermaradék-vizsgálatokat is elfogadja a hatóság a kiskultúrás engedélyezéskor. Folyamatban van a jogalkotás annak érdekében is, hogy a drónos növényvédelem lehetővé váljon. Ez egy összetett téma, hiszen több rendelet módosítására van szükség, így például a légi kijuttatási rendelet drónokra szabására és az alkalmazható légijárművek típusminősítésére. A növényvédőszer-gyártóknak a kérelmek beadása előtt tudniuk kell, hogy a biológiai vizsgálatok elvégzéséhez milyen drónokat engedélyez a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet, és azt is, hogy pontosan milyen és hány ismétlésben elvégzett mérést vár tőlük a Nébih a biztonságos és hatékony védelem bizonyítására.

Azt már látjuk, hogy egyes készítmények a fizikai tulajdonságaik miatt kiszórhatatlanok drónokkal. Mivel ez a légijármű sokkal kisebb lémennyiséggel dolgozik, mint a szántóföldi permetező, azt is ellenőriznünk kell, hogy hatékony marad-e a szer ilyen kis lémennyiséggel. Természetesen így a töménység is nő, ami viszont fitotoxikus tüneteket okozhat - ezt is ki kell szűrnünk”

 – sorolta a felmerülő problémákat Kratancsik Elvira. Megnyugtatandó a fogyasztókat hozzátette: a Nébih csak olyan megoldásokat engedélyez, amelyek nem jelentenek elfogadhatatlan kockázatot a környezetre és a humán egészségre. A Bayer képviselője szerint ez egyben azt is jelenti, hogy a növényvédelem engedélyezett gyakorlata környezeti szempontból fenntarthatónak minősül, de természetesen csak abban az esetben, ha a termelők maradéktalanul betartják az okiratban előírtakat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu