2021. május 12. szerda Pongrác

Hírek - Növény

Elkészült a lista: gyümölcsnagyhatalom vagyunk Európában

Összesen 36 ezer hektáron termeltek gyümölcsöt Magyarországon 2017-ben, így az európai uniós listán a 8. helyet foglaltuk el holtversenyben Németországgal. A magyar gyümölcsösökben több mint 25 ezer hektáron almafák találhatók, sárgabarackot pedig 5,4 ezer hektáron termesztenek. Az Európai Unióban (EU) a vizsgált évben közel 1,3 millió hektár földterületet borítottak gyümölcsfák, amelyek kétharmada Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban koncentrálódott.
 
 

2017-ben az Európai Unióban közel 1,3 millió hektár földterületet fedtek le gyümölcsültetvényekkel, ami az összes hasznosított mezőgazdasági terület (2016-ban 173 millió hektár) mintegy 1 százalékát tette ki - derült ki az Eurostat adataiból. Az EU gyümölcsöseinek valamivel több, mint egyharmada, 37 százaléka almaültetvény volt, amelyek mintegy 473,5 ezer hektáron terültek el. A fennmaradó területek 15 százalékán, 190,5 ezer hektáron őszibarackot, 11 százalékban, mintegy 139,6 ezer hektáron mandarint és kisebb citrusféléket termesztettek. A körtefák 100,4 ezer hektáron, a területek 8 százalékán nőttek. Sárgabarackfák az unió gyümölcsöseinek 8 százalékát kitevő 75,7 ezer hektárt borítottak, a citromligetek 60,1 ezer hektárt, az összes gyümölcsterület 5 százalékát foglalták el.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A 2017-es adatokat összegző jelentés szerint a magyarországi gyümölcsösökben valamivel több, mint 25 ezer hektáron almafák találhatók, sárgabarack 5,4 ezer hektáron, őszibarack 3,5 hektáron, körte pedig 2,3 hektáron. Az EU tagállamai közül a 36 ezer hektárral Magyarország is benne van a tíz legtöbb gyümölcsültetvénnyel rendelkező ország között. A 2017-es adatok szerint Magyarország a 8. helyen áll holtversenyben Németországgal. A tizes lista végén Belgium szerepel, 15 ezer hektárral, a fennmaradó uniós tagállamban pedig összesen 61 ezer hektáron terülnek el gyümölcsültetvények.

Az EU gyümölcs ültetvényeinek kétharmada Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban található. 2017-ben Spanyolország állt az első helyen 422 800 hektárral, ami az unió összes gyümölcsültetvényének 33 százaléka. Őt követi Olaszország 279 300 hektárral, majd Lengyelország 167 300 hektárral. 2012 éa 2017 között Lengyelországban nőtt a legjobban a gyümölcsfákkal borított területek nagysága, második helyeyn Görögország, Románia, majd Portugália szerepeltek. Ezzel szemben Spanyolországban, Olaszországban, Csehországban és Horvátországban érezhetően csökkent a gyümölcsültetvények száma. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu