2019. március 25. hétfő Irén, Írisz

Hírek - Növény

Észak-Németország: óriási termésveszteségek

Amikor a magyar repce- vagy kalászos termésről beszélünk, gyakran illetjük a helyzetet a "katasztrofális" jelzővel, pedig a helyzet korántsem rossz. Már az abszolút számok sem kirívóan alacsonyak, de más országok veszteségeihez mérten végképp nem számítanak gyengének.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Mecklenburg-Elő-Pomeránia húsvét óta nem látott esőt, 120 mm víz hiányzik a földből. A betakarítási munkák már javában folynak, de csapnivaló terméseredmények születnek." Az árpa hektolitersúlya normális esteben 62 kg, de az idén jó ha a 45-öt eléri. Ilyet még egész életemben nem tapasztaltam" - mondja egy megkérdezett gazda. Már megkezdték a kényszerérett búza aratását is, de sem ez, sem az igénytelen rozs nem ígér semmi jót.

A tartomány agrárminisztere, Till Backhaus (SPD) úgy becsüli, hogy őszi árpából 50 százalékos termésveszteség éri a gazdaságokat. Őszi búzából és rozsból 25-25 százalékos kiesésre számít a szakember a betakarítás eddigi adatai alapján. A repce helyzetét már korábban is rossznak ítélték meg, most a tényadatok 30 százalékos hozamcsökkenést jeleznek az elvárhatóhoz képest. "Talán soha ennyire száraz tavaszunk nem volt még. A tartomány egyes részein 120 mm csapadék hiányzik a földből" - mondja a miniszter, aki a gazdaságok anyagi veszteségeire is tesz egy becslést. Az őszi vetésű kultúrákban átlagosan 350 eurós (112 ezer forintos) bevételkieséssel lehet számolni hektáronként. A kapás kultúrákban egyelőre nehéz felbecsülni a a várható hozamokat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  Nyugat-magyarországi Agrárfórum

  Az agrárium legaktuálisabb témái

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu