Észak-Németország: óriási termésveszteségek

agrarszektor.hu
Amikor a magyar repce- vagy kalászos termésről beszélünk, gyakran illetjük a helyzetet a "katasztrofális" jelzővel, pedig a helyzet korántsem rossz. Már az abszolút számok sem kirívóan alacsonyak, de más országok veszteségeihez mérten végképp nem számítanak gyengének.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mecklenburg-Elő-Pomeránia húsvét óta nem látott esőt, 120 mm víz hiányzik a földből. A betakarítási munkák már javában folynak, de csapnivaló terméseredmények születnek." Az árpa hektolitersúlya normális esteben 62 kg, de az idén jó ha a 45-öt eléri. Ilyet még egész életemben nem tapasztaltam" - mondja egy megkérdezett gazda. Már megkezdték a kényszerérett búza aratását is, de sem ez, sem az igénytelen rozs nem ígér semmi jót.

A tartomány agrárminisztere, Till Backhaus (SPD) úgy becsüli, hogy őszi árpából 50 százalékos termésveszteség éri a gazdaságokat. Őszi búzából és rozsból 25-25 százalékos kiesésre számít a szakember a betakarítás eddigi adatai alapján. A repce helyzetét már korábban is rossznak ítélték meg, most a tényadatok 30 százalékos hozamcsökkenést jeleznek az elvárhatóhoz képest. "Talán soha ennyire száraz tavaszunk nem volt még. A tartomány egyes részein 120 mm csapadék hiányzik a földből" - mondja a miniszter, aki a gazdaságok anyagi veszteségeire is tesz egy becslést. Az őszi vetésű kultúrákban átlagosan 350 eurós (112 ezer forintos) bevételkieséssel lehet számolni hektáronként. A kapás kultúrákban egyelőre nehéz felbecsülni a a várható hozamokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?