2021. szeptember 17. péntek Zsófia

Hírek - Növény

Észak-Németország: óriási termésveszteségek

Amikor a magyar repce- vagy kalászos termésről beszélünk, gyakran illetjük a helyzetet a "katasztrofális" jelzővel, pedig a helyzet korántsem rossz. Már az abszolút számok sem kirívóan alacsonyak, de más országok veszteségeihez mérten végképp nem számítanak gyengének.
 
 

Mecklenburg-Elő-Pomeránia húsvét óta nem látott esőt, 120 mm víz hiányzik a földből. A betakarítási munkák már javában folynak, de csapnivaló terméseredmények születnek." Az árpa hektolitersúlya normális esteben 62 kg, de az idén jó ha a 45-öt eléri. Ilyet még egész életemben nem tapasztaltam" - mondja egy megkérdezett gazda. Már megkezdték a kényszerérett búza aratását is, de sem ez, sem az igénytelen rozs nem ígér semmi jót.

A tartomány agrárminisztere, Till Backhaus (SPD) úgy becsüli, hogy őszi árpából 50 százalékos termésveszteség éri a gazdaságokat. Őszi búzából és rozsból 25-25 százalékos kiesésre számít a szakember a betakarítás eddigi adatai alapján. A repce helyzetét már korábban is rossznak ítélték meg, most a tényadatok 30 százalékos hozamcsökkenést jeleznek az elvárhatóhoz képest. "Talán soha ennyire száraz tavaszunk nem volt még. A tartomány egyes részein 120 mm csapadék hiányzik a földből" - mondja a miniszter, aki a gazdaságok anyagi veszteségeire is tesz egy becslést. Az őszi vetésű kultúrákban átlagosan 350 eurós (112 ezer forintos) bevételkieséssel lehet számolni hektáronként. A kapás kultúrákban egyelőre nehéz felbecsülni a a várható hozamokat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu