2021. április 17. szombat Rudolf

Hírek - Növény

Ettől lesz még híresebb a magyar fűszerpaprika

Összesen 170 millió forinttal támogatja az idén a fűszerpaprika-termelőket a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A fémzárolt vetőmag-beszerzésekhez nyújtanak támogatást, amellyel a minőségi termelést kívánják ösztönözni.
 
 

A fémzárolt vetőmag-felhasználás támogatásának célja, hogy a termelők nagyobb hozam érjenek el, illetve kiegyenlített és kiszámítható minőségű prémiumtermékeket állítsanak elő – derül ki a tárca közleményéből. A minősített szaporítóanyag így növelheti a fűszerpaprika-ágazat versenyképességét.

A támogatás a 2015. október 20. és 2016. április 30. között megvásárolt fémzárolt vetőmag nettó árának 75%-a, de kilogrammonként legfeljebb 30 000 forint lehet. A teljes forráskeret a minisztérium közleménye szerint 170 millió forintot tesz ki.

MTI-fotó: Bugány János

Lényeges változás, hogy 2016-tól a köztartozással rendelkező termelők is igényelhetik a támogatást. Alapvető feltétel az is, hogy a termelők igazolják a vetőmagminőséget a fémzárolt vetőmag címkéjével vagy a minősítést igazoló bizonyítvány másolatával. A támogatás igényléséhez mellékelni kell a támogatási időszakban vásárolt (vagy termeltetőtől, termelői csoporttól átvett) fémzárolt vetőmag kiállított számla másolatát, amely a fűszerpaprika-termelő (vagy termeltető, termelői csoport) nevére szól. A támogatási kérelmet és mellékleteit május 1. és augusztus 5. között papír alapon lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által rendszeresített, MVH honlapján közzétett formanyomtatványon.

A 2015-ös tapasztalatok azt mutatták, hogy a szaporítóanyag származásának nem megfelelő igazolása miatt sokszor a támogatási kérelmek hiánypótlására volt szükség, a támogatás kifizetése pedig meghiúsult a nem megfelelő igazolások miatt. Ezért a tárca szerint a gazdálkodóknak jobban oda kell figyelniük a megfelelő igazolások beszerzésére.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu