Ez lehetne Magyarország sikernövénye: így turbóznák fel a termelését

Ez lehetne Magyarország sikernövénye: így turbóznák fel a termelését

MTI
A magyar gazdák sokkal több napraforgót is betakaríthatnának változatlan nagyságú termőterületen, ezért megéri foglalkozni a termelés korszerűsítésével - közölte a Syngenta elemzése alapján az MTI-vel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A vetőmagforgalmazó cég kísérleti eredményekkel indokolta a várakozásait. Emlékeztettek arra, hogy a legjobb termések már elérték a hektáronkénti 6-7 tonnát, pedig Magyarország 2019-ben még alig több mint 3 tonnával is világcsúcsot döntött, így a viszonylag kis termőterülettel is a globális ranglista elejére, a 9. helyre került. Kína, Oroszország és a többi nagy termelő alig 2 tonnát takarít be hektáronként - írták.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A vállalat elsősorban a magyar gazdák nyitottságával, a technológiai fejlődéssel és az ellenállóbb hibridekkel magyarázza a fejlődést. Ennek köszönhető, hogy a napraforgóban egyre többen látnak lehetőséget, így ma már ez a harmadik legfontosabb szántóföldi kultúra belföldön - tették hozzá. A termelés növelését a Syngenta azért szorgalmazza, mert a 600 ezer hektáros termőterület nem bővíthető jelentősen, így csak nagyobb hatékonysággal lehet továbblépni.

A cég napraforgó-technológiai programja jelenleg a kísérleteknél és tapasztalatgyűjtéseknél tart. Vizsgálják egyebek között a talajt, a tápanyagok kijuttatását, a növényvédelmi beavatkozások hatásait, időzítését, eredményeiket pedig a közlemény szerint nyilvánossá teszik, hogy minden termelő megismerhesse. A Syngenta úgy számolt, hogy országos átlagban akár pár éven belül 10%-kal is nőhet a belföldi termelés, amivel Magyarország követendő példa lenne más európai államok számára. A fejlődés azért is fontos, mert ezzel mérséklődne a kontinens pálmaolajigénye, amit költséges és környezetterhelő behozatalból kell fedezni.

Honlapja szerint a svájci központú Syngenta legnagyobb európai vetőmagüzemét a magyarországi vállalat működteti Mezőtúron, itt foglalkoznak a napraforgóval is. Belföldön emellett zöldségfélét és kukoricát nemesítenek, és Magyarországról látják el Európa nagy részét kukorica- és napraforgó-vetőmaggal. Tevékenységükhöz tartozik a növényvédőszerek forgalmazása is. A 90 országban tevékenykedő vállalat globális árbevétele 2020-ban meghaladta a 14 milliárd dollárt (majdnem 5 ezer milliárd forint) - olvasható a Syngenta honlapján.

A napraforgó európai vetésterületének növekedéséről, a napraforgóolaj iránti egyre nagyobb keresletről és a növényben levő potenciálról az Agrárszektor a napokban megkérdezte a Syngentát. A Tóth Tamással, a vállalat vetőmag üzletágának marketing vezetőjével készült cikk itt olvasható:

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?