A pince a bor tárolására és érlelésére szolgáló építmény, talán így lehet a legegyszerűbben definiálni - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A legjobb pincéket hagyományosan sziklába vagy földbe vájják, több méter mélyen, lépcsőzetesen jutnak el magához a pince térhez. A földbe vájt pincék évi hőingadozása 3 °C fok, a sziklába épített viszont 1-2 °C fokot ingadozik télen – nyáron. A fehérborok tárolására 11-12 °C fok, míg a vörösborokéhoz 13-14 °C fok az optimális hőmérséklet. Amennyiben nem rendelkezünk megfelelő pincével, akkor a nyári felmelegedés előtt a bort ajánlatos lepalackozni. Mindenkor szem előtt kell tartanunk, hogy a bor nagyon érzékeny ital, mely a pince levegőjéből is képes a szagokat, illatokat magába venni, ezért kiemelten fontos a pince higiénia és a rend, tisztaság fenntartása. A szellőztetést jellemzően szellőzőkéménnyel oldhatjuk meg, mely a kéményhatás elve szerint az elhasznált levegő a kb. 20-30 cm átmérőjű szellőzőcső végén lévő kürtő nyílásain távozik, és helyette a mélyebben lévő nyílászárokon friss levegő érkezik. A must erjesztésénél az erjedéskor keletkező szén-dioxid elvezetésénél is fontos szerepet játszik.
Amennyiben új pince kialakítását tervezzük, akkor azt a feldolgozni kívánt szőlőhöz kell kialakítani. A fahordók, tartályok, üvegballonok űrtartalmát a palacktárolót optimalizálni a mustgyűjtés, ülepítés, erjesztés, bortárolás és a kezelése feladatokra. Továbbá gondoljunk arra is, hogy a pince, vendégek fogadására is alkalmas legyen, ahol gyakorta életre szóló emlékek, nagy beszélgetések, barátságok, szerelmek köttetnek. A pince legfontosabb berendezései a fahordók, melyek több ezer éve használatosak, és máig korszerűek és igazán komoly borkülönlegességek, vagy túlérett aszúsodott szőlőből készült borok, és a vörösborok érlelésénél szinte nélkülözhetetlenek. Újabban egyre jobban terjednek a saválló rozsdamentes acél tartályok. Erjesztésre is alkalmasak az alacsony hőleadásuk miatt és a nyári meleg időben még tovább fokozható a tartálypalást permetező vízhűtésével. Reduktív borok és a már kifejlett borok tárolására is ideális, mert ilyen körülmények között nehezen vénülnek el. Úszófedeles tartályoknál a tartályfedél a borszintre süllyeszthető, így a tartályok a fogyás ellenére is mindig „teletöltve” vannak.
Az úszófedél tömítésére leggyakrabban felfújható szilikontömlőt használnak, mellyel elzárják a bort a levegőtől. Az úszófedél peremét ne felejtsük el borkénnel beszórni az ecetesedés ellen. A műanyagipar fejlődésének köszönhetően, ma már műanyag úszófedeles tartályok is beszerezhetők, melyek lényegesen olcsóbbak, mint a rozsdamentes acél tartályok. Üvegballonok is részét képezhetik a pincének, főleg házikerti borászkodás estén. Tökéletesen légmentesen zárhatók. Üres üvegballon töltése előtt vizes öblítés ajánlatos, szaknyelven a vízdoh kiiktatásához. Az üres ballon belső falán megtapadó vízfilmen penészgombák telepedhetnek meg. A tartályok kénezését mindhárom tartálytípus estén mellőzzük.
Az optimális szüreti időpont meghatározása csak látszólag könnyű feladat. A szüret és így a szőlő minősége döntően befolyásolja a bortermelés eredményességét. A teljes érés időszakában a cukorbeáramlás fokozatosan lassul, ezt refraktométerrel az érési időszakban többször ellenőrizzük, ugyanakkor a savcsökkenés még folytatódik. A teljes érettséget akkor éri el a szőlőbogyó, amikor a levelekből, már nem szállítódik több cukor a bogyókba, és rendszerint a fürtkocsány elfásodik. Ezt követően a túlérés következik be, és kedvező száraz időjárási körülmények esetén, bogyótöppedés alakul ki, és a fürtön belüli túlérett bogyók aszúszemekké fejlődnek. Az aszúszemeket külön szedve, vagy egybeszüretelve különleges minőségű borokat készíthetünk. Jelen pillanatban a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően sok helyen találkozhatunk ilyen fürtökkel.
A szüret technikai lebonyolításánál az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:
A szedés és a zárt helyre behordás után következnek a pincében, présházban végzendő borászati munkálatok. Mindezek első műveletsora a szőlő feldolgozása, melynek fontosabb műveletei a következő cikkben kerül bemutatásra.
Címlapkép: Getty Images
![]() |
Sustainable World 2022Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért! |
![]() |
Portfolio Digital Transformation 2022Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni! |
![]() |
Hitelezés 2022Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is! |