Ezen a növényen nem fogott ki az időjárás: hamarosan elkezdik a szüretet a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Várhatóan szeptember közepén lesz a szüret az ország két legjelentősebb, szüretképes komlóföldjén, Jászapátiban és Válon. A harmadik ültetvényen, Kastélyosdombón idén még nem szedik le a termést, mert a növényeket tavaly ősszel ültették el, és a töveknek még időre van szükségük ahhoz, hogy megerősödjenek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon a rendszerváltást követően fokozatosan elhalt a komlótermesztés, főként az olcsó, és jó minőségű import komlók miatt, részben pedig azért, mert az itthon termesztett fajták felett eljárt az idő - írja a beerporn.hu. Magyarországon jelenleg két olyan komlóföld van, amelyekről kereskedelmi forgalomban lévő sörökbe kerül komló. Az egyik Jászapátiban található, ahol 500 négyzetméteres területen termesztenek különböző fajtákat, a szüret pedig szeptember közepén várható. Habár az idén nagyon meleg volt a komló számára, a növények ennek ellenére szépen fejlődnek az ültetvényen, vannak olyan fajták, amelyek jobban bírják a hőséget, ettől függetlenül öntözésre mindenképpen szükség van.

A váli ültetvényen 70 tő komló található. Idén tavasszal Válra öntözőrendszert telepítettek, amely meghozta a kívánt eredményt, hiszen minden eddiginél több komlótobozt található a töveken. Ha szeptember közepéig elemi csapás nem éri az ültetvényt, akkor 2019 a rekordtermés éve lehet. Válon nem cél az ültetvény bővítése, sem a fajtaválaszték szélesítése, de nyitottak a különleges magyar fajták előtt.

Kastélyosdombón a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Szociális és Fejlesztő Központjának területén egy hektáron ültettek el mintegy 2500 fő komlót tavaly ősszel, a Heineken Hungária és a Yeast Side Sörfőzde segítségével. Az ültetvény szépen fejlődik, annak érdekében azonban, hogy igazán meg tudjanak erősödni a tövek, a "szűztermés" szüretelésére idén még nem kerül sor.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31