2021. április 22. csütörtök Csilla, Noémi

Hírek - Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.12.27. vasárnap

Reggel mindenhol kisüt a nap, majd délkelet felől felhősödés kezdődik, délutánra az ország nagy részén már borult lesz az ég - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2020.12.27.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2020.12.27.) napon!
 
 

Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2020.12.27.) napon.

2020.12.27. vasárnap: Reggel mindenhol kisüt a nap, majd délkelet felől felhősödés kezdődik, délutánra az ország nagy részén már borult lesz az ég. A legtöbb napsütés az északi megyékben és a Tiszántúlon várható. Késő délutántól, estétől dél felől nagyon gyenge intenzitású csapadék is érkezik: az Alföldön eső, a Dunántúlon havaseső várható, főként a hegyekben és az Alpokalján vékony hólepel is kialakulhat. Intenzívebb csapadék inkább csak éjszaka lehet. A Dunántúlon néhol megélénkül a délkeleti szél, keletebbre mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -1 és +4 fok közé hűl le mindössze a levegő.

Közlekedésmeteorológiai tájékoztató: Éjszaka főként északkeleten lesz erősebb fagy, ez a gyengélkedő akkumulátoroknak már problémát okozhat. Vasárnap délelőtt napos idő várható egyre több felhővel, majd délután, este hazánk középső és nyugati részén gyenge havazás miatt lesznek síkosak, keleten pedig az eső és a sárfelhordás miatt válhatnak csúszóssá az utak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Vasárnap a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás, többen panaszkodhatnak fejfájásra, fáradtságra, álmatlanságra, csökken teljesítőképességünk.

A következő napok várható időjárása

2020.12.28. hétfő: Napközben vékonyodik, csökken, majd délutántól nyugat felől ismét növekszik, vastagszik a felhőzet. Eleinte főleg északkeleten megszűnő jelleggel fordul elő kisebb eső, a hegyekben havas eső, hó. Késő délutántól a Dunántúlon ered el egyre nagyobb területen az eső. A déli, délkeleti szél sokfelé megerősödik, délutántól főleg a Dunántúlon többfelé viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 12 fok között várható.

2020.12.29. kedd: Napközben átmenetileg felszakadozik, csökken a felhőzet, majd délután nyugat felől újabb, szakadozott felhőzóna érkezik. Reggel, kora délelőtt a Dunától keletre még kisebb eső előfordulhat, másutt estig számottevő csapadék nem valószínű. Az esti óráktól azonban főként nyugaton, északnyugaton valószínű ismét eső, zápor. A déli szelet délelőtt élénk, sok helyütt erős lökések kísérik, délutánra azonban mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 14 fok között alakul.

Friss híreink:

Elárulta a szakember: erre van most a legnagyobb szüksége a magyar agráriumnak
Jelenleg nem a koronavírus-járvány okozza a legnagyobb problémát a magyar mezőgazdaságban, hanem az időjárás, amelynek szélsőségessége miatt egyre nehezebb az optimális időben megművelni a területeket - mondta Umenhoffer Péter, a MEGFOSZ marketing bizottságának vezetője az Agrárszektor 2020 Konferencián. A szakember emellett arról is beszélt, mennyire nagy szükség van a generációváltásra és a megfelelő munkaerőre az ágazatban, illetve a mezőgazdaság vonzóbbá tételére a fiatalok körében.

Erre csúnyán ráfizethetnek a magyar gazdák: mostantól csak így lehet biztos a termés
A klímaváltozás a magyar mezőgazdaságban már gyakorlati változtatásokat kényszerített ki. Ez igaz a szántóföldi növénytermesztésre, a gyümölcstermelésre és a kertészetekre is. Ahhoz, hogy a termés mennyisége ne csökkenjen, a gazdálkodóknak többet kell költeni a vegetációs időszakban.

Megdöbbentő számok láttak napvilágot: durva, ami a műtrágyapiacon folyik
Több mint a duplájára nőtt a műtrágya értékesített volumene Magyarországon 2020 novemberében az előző hónaphoz képest, a forgalmazott mennyiség pedig közel háromszorosa lett most a tavalyi év tizenegyedik hónapjához viszonyítva. A növényvédő szerek iránti kereslet szintén megnövekedett 2020 novemberében, és jól látszik az is, hogy tavaly ugyanekkor sokkal visszafogottabb volt a rovarölők, gyomirtók és gombaölők iránti igény, mint idén a vizsgált időszakban.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu