2020. július 2. csütörtök Ottó

Hírek - Növény

Ha lázas a krumpli, akkor szomjas is

Alsó-Szászországban egy érdekes kísérlet eredményeképpen pontosan mérhetővé vált, hogy akár egyetlen burgonyanövénynek mennyi öntözővízre van szüksége. Az eljárás tulajdonképpen nagyon egyszerű, de ahhoz, hogy működjön, legalább faj szinten egy sor adatra van szükség a pontos kalibrációhoz.
 
 

Alsó-Szászország homokos talajai adják a német krumplitermés negyedét, ahol öntözéssel támogatják a gazdák a növények fejlődését. Most egy kutatási projekt keretében azt vizsgálták a Thünen-Institut szakemberei, hogyan lehetne a vízutánpótlást racionalizálni és így spórolni vele. A projekt abból indult ki, hogy infrakamerákkal mérhető a krumplinövény felszíni hőmérséklete, és így a környezeti stressz mértéke is. Ebből aztán a szükséges öntövíz mennyisége is kiszámítható.

A vízzel telt levél kevésbé forrósodik fel

A lényeg, hogy a szezorok összevetik a növény hőmérsékletét a környezet hőmérsékletével, és ha a krumpli "lázas", akkor az azt jelenti, hogy "szenved". A levélzet hőmérséklete alapján ugyanis következtetni lehet arra, hogy mennyire telített a növény vízzel és mennyire kiszáradt. Ahhoz persze, hogy a hőmérsékleti eltérés és a szükséges öntözővíz mennyisége közötti összefüggést feltárják, előbb egy sor mérési eredményre volt szükség - eltérő öntözöttségi körülmények között. A méréssor gyakorlatilag egy kalibráció, amely a mért hő és a vízzel való ellátottság közötti kapcsolatot feltárja. Végeredményben minden egyes hőmérsékleti értékhez hozzá tudja rendelni azt a vízmennyiséget, amellyel a növény optimális hőmérséklete újra elérhetővé válik.   

A mérési sor egy sereg egyéb adatot is figyelembe vett, úgymint a talajnedvességet, a burgonyanövény növékedési ütemét és relatív víztartalmát, valamint a növény színes és infrakamerás képét is. Az összes tényező együttes figyelembe vételével aztán kialakult egy olyan indexszám, amely alapján a kultúra vízigénye valóban jól becsülhető. Az eljárás természetesen más növényfajokra is alkalmazható, de a szükséges háttérkalibrációt minden esetben le kell folytatni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu