Ha lázas a krumpli, akkor szomjas is

agrarszektor.hu
Alsó-Szászországban egy érdekes kísérlet eredményeképpen pontosan mérhetővé vált, hogy akár egyetlen burgonyanövénynek mennyi öntözővízre van szüksége. Az eljárás tulajdonképpen nagyon egyszerű, de ahhoz, hogy működjön, legalább faj szinten egy sor adatra van szükség a pontos kalibrációhoz.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

Alsó-Szászország homokos talajai adják a német krumplitermés negyedét, ahol öntözéssel támogatják a gazdák a növények fejlődését. Most egy kutatási projekt keretében azt vizsgálták a Thünen-Institut szakemberei, hogyan lehetne a vízutánpótlást racionalizálni és így spórolni vele. A projekt abból indult ki, hogy infrakamerákkal mérhető a krumplinövény felszíni hőmérséklete, és így a környezeti stressz mértéke is. Ebből aztán a szükséges öntövíz mennyisége is kiszámítható.

A vízzel telt levél kevésbé forrósodik fel

A lényeg, hogy a szezorok összevetik a növény hőmérsékletét a környezet hőmérsékletével, és ha a krumpli "lázas", akkor az azt jelenti, hogy "szenved". A levélzet hőmérséklete alapján ugyanis következtetni lehet arra, hogy mennyire telített a növény vízzel és mennyire kiszáradt. Ahhoz persze, hogy a hőmérsékleti eltérés és a szükséges öntözővíz mennyisége közötti összefüggést feltárják, előbb egy sor mérési eredményre volt szükség - eltérő öntözöttségi körülmények között. A méréssor gyakorlatilag egy kalibráció, amely a mért hő és a vízzel való ellátottság közötti kapcsolatot feltárja. Végeredményben minden egyes hőmérsékleti értékhez hozzá tudja rendelni azt a vízmennyiséget, amellyel a növény optimális hőmérséklete újra elérhetővé válik.   

A mérési sor egy sereg egyéb adatot is figyelembe vett, úgymint a talajnedvességet, a burgonyanövény növékedési ütemét és relatív víztartalmát, valamint a növény színes és infrakamerás képét is. Az összes tényező együttes figyelembe vételével aztán kialakult egy olyan indexszám, amely alapján a kultúra vízigénye valóban jól becsülhető. Az eljárás természetesen más növényfajokra is alkalmazható, de a szükséges háttérkalibrációt minden esetben le kell folytatni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

ARASZ Gazdálkodási Napló és Farm menedzsment! (x)

Az elmúlt évek tapasztalatait felhasználva az Arasz komoly segítség volt a Gazdálkodási napló és az EGN beadás követelményeinek való megfelelésben a gazdálkodások adminisztrációs terheinek csökkentésében.

EZT OLVASTAD MÁR?