2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Növény

Hogyan becsüljük meg termésünket? - Itt a legújabb eljárások

Ma már a távérzékelő eszközöket és a térinformatikai rendszereket is alkalmazni lehet a növénytermesztésben – így például az almaültetvényeken - is. GPS-jelek és 3D-s modellek segítségével is nyomon követhetők és elemezhetők a növények élettani változásai.
 
 

Olyan speciális távérzékelő eszközökkel és térinformatikai szoftverekkel is lehet vizsgálni az almaültetvényeken lejátszódó folyamatokat, amelyeket eddig kertészeti körülmények között nem alkalmaztak. Riczu Péter, a Debreceni Egyetem kutatója, a K&H „fenntartható agráriumért” ösztöndíjpályázatának nyertese többek között zöld lézer, GPS jelek és lézeres pontfelhő alapján meghatározott 3D-s modellekkel követi nyomon, illetve elemzi a gyümölcsfákban és környezetükben bekövetkező változásokat.


Lézerszkenner alapú gyümölcstömeg vizsgálat

A módszerrel a fák törzs- és lombmagassága, az ágak mérete és szerkezete, a gyümölcsök súlya és érettsége alapján meghatározható a várható terméshozam nagysága és minősége. Emellett optimalizálható a betakarítás időpontja és az úgynevezett “post harvest” – vagyis a szüret után alkalmazott tárolási és feldolgozási - eljárás is.

A technológia feltárja azokat a betegségeket és kártevőket is, amelyek a fa belsejében pusztítanak, de szabad szemmel még nem láthatók – derül ki a K&H közleményéből. A módszerrel fel lehet mérni a sorközök gyomborítottságát, a gyomok térbeli és időbeli változását, ez pedig növelheti a növényvédelmi beavatkozások hatékonyságát. Az új eljárással meghatározható a növények aktuális vízigénye és a talaj nedvességtartalma is, így a gazdák könnyebben alakíthatnak ki víz- és energiatakarékos öntözési rendszereket, illetve csökkenthetik a belvíz- és aszálykárokat is.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!